Autolainan korko vuonna 2021 – Näin vertailet kustannuksia

|Posted by | Kaikki artikkelit, Lainat, Oma Talous
Tags: , ,
autolainan korko

Autolaina on yleensä vakuudeton laina tai vakuudellinen kulutusluotto, missä lainan vakuudeksi voi käydä esimerkiksi jo aiemmin hankittu auto.

Onko ajatuksissasi auton osto, mutta omat säästösi eivät kata suunnitellun auton hintaa täysin? 

Auton ostamista varten on tyypillistä ottaa rahoituslaitokselta lainaa. Eri autolainojen hintaerot voivat kuitenkin olla hyvinkin suuria, sillä niin korkojen kuin muidenkin kulujen määrät vaihtelevat.

Eri rahoitusvaihtoehtojen ja niiden kulujen vertaileminen siis todella kannattaa. Mikä esimerkiksi on lainan kuukausimaksu? Se nimittäin kasvattaa helposti lainasummaa etenkin pitkän ajan kuluessa.

Autolainasopimusta ei tosiaan kannata allekirjoittaa yhdeltä istumalta vaan eri lainojen vertailuun on hyvä käyttää aikaa. Esimerkiksi kymmenentuhannen euron autolainoissa edullisimman ja kalleimman lainan hintaero voi olla jopa noin 3000 euroa!

Vakuudeton autolaina

Vakuudettomalla kulutusluotolla voi helposti rahoittaa niin pienet kuin hieman suuremmatkin hankinnat. Nimensä mukaisesti lainaan ei tarvita vakuuksia, joten varsinaista lainaneuvottelua ei ole tarpeen käydä. Vakuudettoman kulutusluoton korko määräytyy paitsi lainasumman myös luotonmyöntäjän tekemän riskiarvion mukaan.

Pähkinänkuoressa voidaan kuitenkin ajatella, että mitä suurempi lainasumma, sitä pienempi korko usein on. Vakuudettoman lainan käsittely on tavallisesti hyvin nopeaa, ja päätöksen voi saada jo muutamassa minuutissa hakemuksen jättämisestä. Vakuudettomaan lainaan ei liity ylimääräisiä kustannuksia – maksat ainoastaan luottosopimuksen mukaiset kulut ja korot. 

Auton voi rahoittaa vakuudettomalla kulutusluotolla, jota on mahdollista hakea vertailussamme useammalta eri lainantarjoajalta. Vertailussa on mukana vain parhaat autolainantarjoajat, jotka tarjoavat autolainaan sopivia lainatuotteita.

Tarjousta autolainaan kannattaa pyytää myös omalta pankilta, sillä usein pankkien omille asiakkailleen myöntämä korko on suhteellisen edullinen. Lainaa hakiessasi pankki haluaa tietää talousasioistasi – autolainan korko voi vaihdella huomattavasti hakijan tiedoista riippuen. 

Mistä hakea autolainaa edullisesti?

Jos harkitset autolainan ottamista, kannattaa muistaa tehdä kunnollinen autolainavertailu. Kilpailuta autolaina ja säästä! Hae lainaa auton hankintaan nopeasti VertaaEnsin.fi:n lainavertailun kautta.

VertaaEnsin.fi:n autolainavertailu tekee lainan valitsemisesta helpompaa, sillä se näyttää sinulle kaikki sopivimmat ja edullisimmat vaihtoehdot.

Miten vertailla autolainoja ja niiden korkoja?

Autorahoituslaskuri on hyvä työkalu, jolla löytyy edullisin autolaina. Löydä juuri sinulle sopivin autorahoitus vertaamalla.

Muista aina mitoittaa lainan takaisin maksaminen omaan talouteesi, samalla auton arvon kehitystä silmällä pitäen. Hae lainaa vain, jos tiedät oman taloutesi kestävän auton rahoituskulut. 

Mistä autolainan korko muodostuu?

Kun olet löytänyt juuri sinulle sopivimman autolainavaihtoehdon, voit jatkaa suoraan lainahakemukseen, jonka voit suoraan täyttää saadaksesi henkilökohtaisia lainatarjouksia.

On kuitenkin hyvä huomioida, että lainan korko vaihtelee lainantarjoajilla usein lainanhakijan profiilista riippuen – kaikille asiakkaille ei siis välttämättä myönnetä samaa korkoa. Oman korkosi saat selville täyttämällä lainahakemuksen. Hakemuksia voit tehdä useampia, sillä ne ovat vain tarjouspyyntöjä, jotka eivät vielä sido mihinkään.

Autolainan korko ja marginaali

Tiedäthän, ettei lainakorko ole suoraan sama kuin viitekorko? Jokainen pankki lisää viitekoron päälle oman korkolisänsä eli marginaalin. Eri pankkien korko ja marginaali siis vaihtelevat. Jos viitekorko esimerkiksi on 1,5 % ja pankin määrittelemä marginaali 1,2 %, on asiakkaan lainakorko tässä tapauksessa 2,7 %.

Autolainan korko ja verotus

Lainan lyhennys itsessään ei ole milloinkaan vähennyskelpoinen meno verotuksessa. Auton hankintaa varten otetun lainan korkojen vähennysoikeus riippuu auton käytöstä. Jos auton ajoista yli puolet on niin sanottuja elintoiminnan ajoja, auto kuuluu elinkeinotoiminnan varoihin.

Tällöin kaikki autosta tulevat kulut, myös hankintalainan korko, kirjataan elinkeinotoiminnan menoiksi. Jos auton yrityskäyttö on alle puolet auton ajoista, auto ei kuulu elinkeinotoiminnan varoihin. Yrityksen ajoista tällaisella autolla voit tehdä verotuksessa laskennallisen lisävähennyksen, joka vastaa työntekijälle maksettavaa verovapaata kilometrikorvausta. Koron osuutta ei vähennetä erikseen.

Autolainan korko 2021

Vallitsevan virustilanteen vuoksi kulutusluottojen korkoja päätettiin rajata kesällä 2020 väliaikaisesti korkokatolla. Poikkeustilanteen jatkuessa korkokatto sai jatkoa 30.9.2021 asti. Lakimuutos ei laske vanhojen lainojen korkoja eikä koske luottokortteja tai osamaksurahoitusta. Väliaikainen korkokattolaki ei myöskään vaikuta muiden lainakustannusten määrään. 

Korkokaton osalta uusi väliaikainen laki on sisällöltään samanlainen kuin aiempi. Kuluttajasuojalakiin tehty lakimuutos rajaa sen voimassaolon aikana otetuista vakuudettomista lainoista perittävän koron enintään kymmeneen prosenttiin lain voimassaoloaikana. Jos lainasopimuksessa sovittu korko on suurempi kuin tuo 10 %, perittävä nimelliskorko muuttuu tämän lainasopimuksen mukaiseksi 1.10.2021.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen vastaa VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnista. Nita on erikoistunut digitaaliseen markkinointiin ja on kiinnostunut rahoitusalan trendeistä, sekä taloudenhallinnasta.