Auto ulkomailta – Kannattaako hakea auto Ruotsista?

|Nita Joutsen

Suomessa autoilu on kallista. Autovero, polttoaineen hinta ja kaikki muut kulut asettavat autoilijan sellaiseen tilanteeseen, että säästöä pyritään hakemaan, mistä sitä vain mitenkään löydetään. Auton osto ulkomailta on yksi mahdollisuus, mutta siihen liittyy paljon erilaisia asioita, joita tulee ottaa huomioon. Ne kannattaa ehdottomasti selvittää ennen varsinaisiin ostotoimiin ryhtymistä.

Auton tuonti Saksasta on ehkä eniten huomiota saanut tapa hankkia auto ulkomailta. Myydään niitä autoja kuitenkin muuallakin. Yksi varteenotettava mahdollisuus on esimerkiksi ostaa auto Ruotsista.

Oletko miettinyt jo auton rahoitusta? Tutustu rahoitusmahdollisuuksiin ilmaisen lainavertailun avulla:

Miksi auto Ruotsista?

Ruotsi on ulkomailta shoppailevalle Suomalaiselle kenties Viron rinnalla se kaikkein helpoin kohde. Autolautat suhaavat Itämeren yli useammasta satamasta ja useamman kerran päivässä. Monelle kielikin on ainakin jossain määrin tuttu.

Auto ei tosin välttämättä ole Ruotsissa paljoakaan Suomea halvempi. Tästä syystä pitää kummankin maan hintatasoa hieman tutkia ennen ostopäätöstä. Osa autoista ja tietyt mallit saattavat olla hinnaltaan hyvinkin kilpailukykyisiä, mutta auto Ruotsista ei ole automaattisesti fiksu ostos.

Yksi seikka, mikä myös vaikuttaa jonkin verran auton hintaan, on kruunun kurssi. Matala kurssi voi vaikuttaa siten, että auton ostaja säästää prosentuaalisesti ison summan tuomalla auton Ruotsista.

Ruotsiin tuodut autot ovat myös lähtökohtaisesti samalla tavalla pohjoisen oloihin varusteltuja kuin Suomi-autotkin. Auto Saksasta ei välttämättä ole tässä suhteessa aina samanlainen. Keski-Euroopan oloihin suunnattujen autojen varustelussa voi olla huomattaviakin eroja kylmempiin keleihin tarkoitettuihin nähden. Penkinlämmittimet, tehokkaat akut ja talvirenkaat eivät ole etelämmässä itsestäänselvyys.

Usein Ruotsin autot saattavatkin olla jopa Suomessa myynnissä olevia autoja paremmin varusteltuja ja huollettuja, jolloin tuonti kannattaa siinäkin tapauksessa, vaikka hinnassa ei juuri säästäisikään.

Mitä maksaa auton tuominen Ruotsista?

Auton Ruotsista Suomeen tuontiyrityksen kautta maksaa karkeasti tonnin tai pari. Itse hakemalla hintaa tulee huomattavasti vähemmän, mutta kuitenkin usein muutamia satoja euroja. Itse hakiessa pitää nimittäin ottaa huomioon liikkuminen kumpaankin suuntaan sekä tietysti myös liikkuminen Ruotsissa ennen auton hankintaa. Mikäli ensimmäinen vaihtoehto ei miellytäkään, saattaa laskua kasvattaa myös yöpyminen.

Auto kannattaa ehkä siirrätyttää Ruotsissa satamaan ilman, että joutuu hakemaan ruotsalaista tilapäisrekisteröintiä. Autokauppa voi joskus hoitaa tämän, tai sitten ostaja voi itse ajaa auton satamaan vielä ruotsalaisilla kilvillä.

Auton osto Ruotsista aiheuttaa myös muita pienempiä ja suurempia kuluja. Ajoneuvon siirtämiseen satamasta asiakkaan kotipaikkakunnalle tarvitaan siirtolupa ja erilaisista ilmoituksista ja todistuksista kertyykin helposti vajaat parisataa euroa.

Verot ja tullimaksut

Suurin kuluerä on tietysti useinkin autovero, jonka suuruus määräytyy auton iän ja hiilidioksidipäästöjen perusteella. Muista tehdä tarvittaessa käyttöönottoilmoitus sekä autoveroilmoitus. Uudesta autosta voidaan tietyin ehdoin lisäksi joutua maksamaan myös arvonlisäveroa. Koska Ruotsi on osa EU:n tullialuetta, ei tullimaksua tarvitse erikseen maksaa.

Ruotsista tuodun auton voi ostaa myös suomalaiselta tai pohjoismaalaiselta autokauppaketjulta, jolloin etuna on ainakin se, että vanhasta autosta pääsee vaihdossa samalla eroon.

Mikäli taas ostaa auton yksityiseltä myyjältä tai paikalliselta liikkeeltä, saattaa autolaina olla yksi järkevä vaihtoehto rahoittaa auton hankinta Ruotsista. Siihen taas pankeilla ja rahoituslaitoksilla on monia vaihtoehtoja. Alkuun pääset tekemällä lainavertailun, jotta löydät lainallesi edullisimman koron. Auton rahoitus on siis usein todella helppo hankkia.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.