Asuntolainan valtiontakaus – vastaukset 6 yleisimpään kysymykseen

| | Aihe: Verotus ja lainsäädäntö
Asuntolainan valtiontakaus

Pohditko asunnon ostamista ja valtiontakauksen hakemista asuntolainalle? Oletko kenties kuullut eri takausvaihtoehdoista, mutta et tiedä vielä mikä on asuntolainan valtiontakaus? Siinä tapauksessa kannattaa jatkaa lukemista. Alla vastaamme 6 yleisimpään kysymykseen, jotka koskevat omistusasuntolainan valtion takausta ja sen hakemista.

Mitä valtiontakaus tarkoittaa?

Valtiontakaus on valtion myöntämä vakuus lainalle. Valtiontakauksen määrä riippuu siitä, mikä on lainan tyyppi: Esimerkiksi valtion takaus takaa opintolainan kokonaan, mutta asuntolainasta vain osan.

Käytännössä valtion takaus tarkoittaa sitä, että jos sen saanut lainanottaja ajautuu maksuvaikeuksiin, eikä pysty maksamaan lainaansa, niin valtio korvaa lainanmyöntäjälle osan lainan arvosta maksamalla takaisin sovitun määrän valtiontakausta.

Voiko valtiontakausta saada remonttiin?

Valtiontakausta ei voi saada muuhun kuin asuntolainaan. Lainaa ei saa esimerkiksi peruskorjaukseen, lisärakentamiseen tai asunnon laajentamiseen.

Mitä asuntolainan valtiontakaukseen vaaditaan?

 • Asunnosta täytyy ostaa vähintään 50 %
 • Ostettavan asunnon täytyy olla lainan vakuutena
 • Asuntolainan määrä on enintään 85 % asunnon arvosta (ASP-lainassa 90 %)
 • Laina-aika on enintään 25 vuotta
 • Kiinteistöstä tulee ostajan tai hänen perheensä vakituinen asunto
 • Omistusasuntolaina, joka on tarkoitettu omakotitalon rakentamiseen tai hankintaan
 • Lyhennysvapaa on mahdollista, mutta sitä voi saada enimmillään kaksi vuotta (jos et pysty maksamaan lainaasi esimerkiksi työttömyyden, perhevapaan, sairaustapauksen tai muun vastaavan taloudellisen syyn vuoksi)

Paljon on valtiontakaus asuntolainaan?

Asuntolainan valtiontakaus kattaa enintään 20 % omistusasuntolainasta, ja takauksen määrä ei saa olla yli 50 000 € asuntoa kohden. Asuntolaina voi olla enintään 85 prosenttia asunnon arvosta.

ASP-lainan valtiontakaus on enintään 25 % lainasta, kuitenkin pysyen saman 50 000 € rajan sisällä. Valtion takauksen asuntolainaan voi saada jos ostaa osakehuoneiston, omakotitalon tai rakennettavan omakotitalon.

Paljonko asuntolainan valtiontakaus maksaa?

Asuntolainan valtiontakaus maksaa 2,5 % koko takauksen määrästä. Takaus maksetaan valtiolle lainan nostamisen yhteydessä takausmaksuna. Takausmaksu ei koske ASP-korkotukilainaa tai kunnan päätöksellä myönnettyjä omistusasuntolainojen korkotukilainoja. Esimerkiksi jos valtiontakauksen määrä olisi 20 000 €, perittäisiin tästä 500 € takausmaksu.

Esimerkki: Asuntolainan valtiontakaus käytännössä

 • Asunnon hinta: 200 000 €
 • Asuntolaina 85 % asunnon hinnasta: 170 000 €
 • Valtiontakaus 20 % asuntolainasta: 34 000 €
 • Takausmaksu 2,5 % takauksen määrästä: 850 €

Huomioitavaa on siis se, että valtiontakaus lasketaan asuntolainalle, eikä asunnon hinnalle. Toisaalta, jos asuntolainaa myönnettäisiin enemmän kuin 85 % asunnon hinnasta, valtion takausta ei voitaisi myöntää.

Milloin valtiontakausta kannattaa hakea?

Yksinkertaisesti valtiontakausta kannattaa hakea silloin, kun omat rahat tai vakuudet eivät riitä asuntolainan myöntämiseen. Asuntolainan valtiontakaus sopii hyvin esimerkiksi nuorille ensiasunnon ostajille, joilla ei ennestään ole riittävästi varallisuutta tai muuta omaisuutta asuntolainan saamiseksi.

Huomio!

 

Toisinaan pankki voi myöntää asuntolainan vakuuksien riittämättömyydestä huolimatta, joten panosta riittävästi asuntolainaneuvotteluun!

Asuntolainan valtiontakauksen hakeminen

Asuntolainan valtiontakauksen voi hakea pankista asuntolainan hakemisen yhteydessä. Pankkivirkailijan kanssa yksinkertaisesti sovitaan siitä, että valtiontakaus liitetään asuntolainaan. Valtiontakausta ei siis tarvitse hakea erikseen, koska pankki myöntää sen asuntolainan haun yhteydessä.

Tarjoukset