Asuntolainan valtiontakaus – vastaukset 6 yleisimpään kysymykseen

|Posted by | Kaikki artikkelit, Lainat
Tags: , ,
Asuntolainan valtiontakaus

Pohditko valtiontakauksen hakemista asuntolainalle? Mikä on asuntolainan valtiontakaus? Siinä tapauksessa kannattaa jatkaa lukemista. Alla vastaamme 6 yleisimpään kysymykseen, jotka koskevat omistusasuntolainan valtiontakausta ja sen hakemista.

Mitä asuntolainan valtiontakaus tarkoittaa?

Valtiontakaus on valtion myöntämä vakuus lainalle. Valtiontakauksen määrä riippuu lainatyypistä: Esimerkiksi se takaa opintolainan kokonaan, mutta asuntolainasta vain osan.

Mikä on asuntolainan valtiontakaus käytännössä?

Käytännössä valtiontakaus tarkoittaa sitä, että jos lainanottaja joka on saanut valtiontakauksen ajautuu maksuvaikeuksiin, eikä pysty maksamaan lainaansa, niin valtio korvaa lainanmyöntäjälle osan lainan arvosta takaisin maksamalla sovitun määrän valtiontakausta.

Mitä asuntolainan valtiontakaukseen vaaditaan?

  • Asunnosta täytyy ostaa vähintään 50 %
  • Ostettava asunto täytyy olla lainan vakuutena
  • Asuntolainan määrä on enintään 85 % asunnon arvosta (ASP-lainassa 90 %)
  • Laina-aika on enintään 25 vuotta
  • Kiinteistöstä tulee ostajan tai hänen perheensä vakituinen asunto
  • Omistusasuntolaina, joka on tarkoitettu omakotitalon rakentamiseen tai hankintaan

Paljonko valtiontakausta voi asuntolainaan saada?

Asuntolainan valtiontakaus kattaa enintään 20 % omistusasuntolainasta, ja takauksen määrä ei saa olla yli 50 000 € asuntoa kohden.

ASP-lainan valtiontakaus on enintään 25 % lainasta, kuitenkin pysyen saman 50 000 € rajan sisällä.

Paljonko asuntolainan valtiontakaus maksaa?

Asuntolainan valtiontakaus maksaa 2,5 % koko takauksen määrästä. Takaus maksetaan valtiolle lainan nostamisen yhteydessä takausmaksuna. Takausmaksu ei koske ASP-korkotukilainaa tai kunnan päätöksellä myönnettyjä omistusasuntolainojen korkotukilainoja. Esimerkiksi jos valtiontakauksen määrä olisi 20 000 €, perittäisiin tästä 500 € takausmaksu.

Vertaa lainoja Vertaile lainojen korkoja ja kuluja!

Esimerkki: Asuntolainan valtiontakaus käytännössä

Asunnon hinta: 200 000 €

Asuntolaina 85 % asunnon hinnasta: 170 000 €

Valtiontakaus 20 % asuntolainasta: 34 000 €

Takausmaksu 2,5 % takauksen määrästä: 850 €

Huomioitavaa on siis se, että valtiontakaus lasketaan asuntolainalle, eikä asunnon hinnalle. Toisaalta, jos asuntolainaa myönnettäisiin enemmän kuin 85 % asunnon hinnasta, valtiontakausta ei voisi myöntää.

Milloin valtiontakausta kannattaa hakea?

Yksinkertaisesti valtiontakausta kannattaa hakea silloin, kun omat rahat tai vakuudet eivät riitä asuntolainan myöntämiseen. Asuntolainan valtiontakaus sopii hyvin esimerkiksi nuorille ensiasunnon ostajille, joilla ei ennestään ole riittävästi varallisuutta tai muuta omaisuutta asuntolainan saamiseksi.

Huomio!

 

Toisinaan pankki voi myöntää asuntolainan vakuuksien riittämättömyydestä huolimatta, joten panosta riittävästi asuntolainaneuvotteluun!

Asuntolainan valtiontakauksen hakeminen

Asuntolainan valtiontakauksen voi hakea pankista asuntolainan hakemisen yhteydessä. Pankkivirkailijan kanssa yksinkertaisesti sovitaan siitä, että valtiontakaus liitetään asuntolainaan. Valtiontakausta ei siis tarvitse hakea erikseen, koska pankki myöntää sen asuntolainan haun yhteydessä.

Lähteet: Valtiokonttori, Laki 24