Asuntohakemus – Näin teet hyvän asuntohakemuksen

| | Aihe: Yleiset talousvinkit
asunto ja vuokrasopimus

Asuntohakemuksen sisältöä kannattaa alkaa miettiä hyvissä ajoin, kun alkaa etsiä asuntoa. Parhaassa tapauksessa hakemus on tehtynä jo etukäteen ennen asuntonäyttöön saapumista. Tämä säästää aikaa ja vaivaa paikanpäällä ja auttaa varmistumaan siitä, että hakemuksessa on varmasti kaikki tarvittava tieto. Asuntohakemukseen voi hyödyntää valmista pohjaa, mutta sen voi tehdä halutessaan myös vapaamuotoisena.

Asuntohakemus tehdään tiettyyn vuokra-asuntoon, joka herättää kiinnostuksen. Hakemuksen tekeminen onnistuu usein näyttötilanteessa tai verkossa. Asuntohakemuksen voi tehdä myös avoimena, jolloin määritellään alue, josta asuntoa haetaan. Tällöin hakemukseen laitetaan muun muassa toivottu koko ja muita kaivattuja ominaisuuksia, kuten esimerkiksi hissi tai parveke.

Avoimia hakemuksia pystyy tekemään esimerkiksi isoihin vuokra-asuntoja välittäviin firmoihin joko paikallisesti tai valtakunnanlaajuisesti. Tällaisia toimijoita ovat esimerkiksi Lumo, Realia ja Vuokraturva.

Opiskelijoille löytyy monesta kaupungista omat asuntonsa ja välittäjänsä. Esimerkiksi HOAS eli Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö rakennuttaa ja vuokraa asuntoja opiskelijoille pääkaupunkiseudulla. Vastaavaa esimerkiksi Turussa tekee TYS eli Turun Ylioppilaskyläsäätiö. Mikäli muutat kaupunkiin opiskelemaan, kannattaa paikallisesta opiskelijoille tarkoitetusta asuntotarjonnasta ottaa selvää hyvissä ajoin etukäteen ja laittaa hakemus heti kun opiskelupaikka varmistuu.

Mikäli jokin asunto herättää kiinnostuksen kuvien perusteella, ja päätät suunnata näyttöön, kannattaa vuokra-asuntohakemus tehdä valmiiksi jo ennen näyttöä. Varsinkin jos kiinnostuneita on monia, saattaa olla helpompi antaa välittäjälle valmiiksi täytetty hakemus. Hyvät vuokra-asunnot ovat myös haluttuja – ja menevät alta aikayksikön.

Se, mitä asuntohakemukseen laitetaan, riippuu paljolti tietysti siitä, millaiset raamit mahdollinen lomake antaa. Joskus voi olla helpotus, että hakemuksen voi tehdä rasti ruutuun -menetelmällä, mutta yleensä hakemuksissa on sijaa myös vapaalle sanalle. Vapaamuotoinen asuntohakemus vaatii ehkä eniten vaivaa, mutta toisaalta se tarjoaa myös mahdollisuuden erottua muista hakijoista.

Mitä tietoja asuntohakemukseen kannattaa laittaa? – Vinkit asuntohakemukseen

Mieti, mitä positiivisia asioita haluat ja voit tuoda itsestäsi esiin, toisin sanoen: mikä tekee juuri sinusta houkuttelevan vuokralaisen vuokranantajan silmissä? Tällaisia asioita voivat olla esimerkiksi pitkät vuokrasuhteet aiemmasta elämästä ja luonnollisesti myös taloudellinen vakaus: työ- tai opiskelupaikka sekä kunnossa olevat luottotiedot.

Kiinnitä alusta alkaen hakemuksessani huomiota oikeakielisyyteen. Oikolue teksti vielä lopuksi ja tarkista samalla, että kaikki tiedot ovat varmasti oikein.

Hakijan varallisuus on ehkä tärkein yksittäinen tekijä, joka tekee vuokralaisesta kiinnostavan. Ei ole väärin ilmoittaa bruttotulojaan hakemuksessa, vaikka niitä ei tarkasti kysyttäisikään. Vuokranantajia kiinnostaa tietysti myös se, miten vuokravakuus hoidetaan, jos sellainen asuntoon vaaditaan.

Muita asuntohakemuksessa merkityksellisiä asioita voivat olla esimerkiksi lemmikit tai vaikkapa tupakointi. Jos et ole tupakoitsija, etkä omista lemmikkejä, kannattaa tämä ehdottomasti mainita.

Lemmikeistäkin kannattaa antaa mahdollisimman paljon tietoa, ettei vuokranantajalle jää asiasta epävarmaa oloa. Vaikka vuokranantaja suhtautuisi hieman vastahakoisesti lemmikkeihin, on esimerkiksi eri asia, omistatko kolme isoa koiraa, vai onko asuntoon muuttamassa kanssasi kerrostaloelämään tottunut huomaamattomampi lemmikki.

Asuntohakemukseen voi olla syytä kuvailla itseään myös hieman vapaammin. Voit kertoa esimerkiksi mitä harrastat ja millainen tyyppi olet, eikä kuvankaan liittäminen ole väärin.

Suosittelijat ovat hyvä asia – myös vuokra-asuntojen kohdalla. Mikäli siis viimeisin tai joku edellisistä vuokranantajista on valmis suosittelemaan sinua, kannattaa tämä kortti ottaa ehdottomasti käyttöön.

Jos olet tekemässä avointa hakemusta tietyn asuinalueen asunnoista, mieti tarkasti, mitkä kriteerit ovat sinulle oikeasti tärkeitä. Onko esimerkiksi sauna sellainen välttämättömyys, jota ilman et pysty elämään?

Asunnon hakeminen ilman luottotietoja

Jos luottotiedot ovat menneet tai taloudellinen tilanne ei ole juuri asunnon hakemishetkellä parhaimmasta päästä, kannattaa kertoa rehellisesti miksi. Lisäksi kannattaa korostaa sitä, miten on ajatellut raha-asiansa vuokran ja vuokravakuuden kannalta hoitaa.

Oman talouden kannalta on tässä tilanteessa myös ensisijaisen tärkeää, että haettu asunto sopii varmasti omaan budjettiin ja sen pystyy todistamaan itselleen ja vuokranantajalle.

Luottotiedot voi menettää monesta syystä. Usein maksuhäiriömerkintä on tullut jostain muusta laskusta, ja tällöin kannattaa mainita, että vuokranmaksussa ei ole ollut ongelmaa. Mahdollisuuksien mukaan on myös hyvä pyytää entiseltä vuokranantajalta suosittelua.

Helpoimmalla tässäkin asiassa pääsee, kun kertoo asioidensa laidan rehellisesti asuntohakemuksessa. Näin karsiutuvat pois myös ne vuokranantajat ja asuntovuokrayritykset, joille luottotiedot tai tietty varallisuusaste ovat välttämättömiä kriteerejä.

Asuntohakemuksen tekeminen huolella on tärkeää

Vapaassa asuntohakemuksessa kannattaa miettiä asiat kerralla kuntoon. On turhaa hakea asuntoa, johon ei loppujen lopuksi ole kuitenkaan varaa, tai jossa on ominaisuuksia, joista ei halua maksaa. Säästät aikaa, kun et käy turhissa näytöissä.

Asuntohakemus on vain yksi asia vuokra-asunnon haussa, joskaan sitä ei sovi vähätellä. Todella tärkeää on kuitenkin myös se, millaisen kuvan itsestäsi annat näyttötilanteessa.

Näyttötilanteeseen kannattaa myös varautua. Ensimmäinen asia on tietysti, että asuntohakemus on valmiiksi tehtynä, jos sen haluaa näytön päätteeksi jättää. Lisäksi kannattaa antaa esittelijälle hyvä ja kiinnostunut kuva itsestään. Esittäydy ja kerro näytön aikana hieman lisää itsestäsi ja miksi pidät asunnosta, jos tähän on aikaa. Asuntonäytössä voi kysyä vaikkapa tulevista ja menneistä remonteista, naapureista sekä lähialueen palveluista.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.

Tarjoukset