Asuntohakemus – Näin teet hyvän asuntohakemuksen

|Posted by | Asuminen, Kaikki artikkelit
Tags:
asunto ja vuokrasopimus

Asuntohakemuksen sisältöä kannattaa alkaa miettiä jo hyvissä, kun alkaa etsiä asuntoa. Asuntohakemus kannattaa tehdä etukäteen ennen asuntonäyttöön saapumista. Tämä säästää aikaa ja vaivaa paikanpäällä ja voi varmistua siitä, että hakemuksessa on varmasti kaikki tarvittava tieto. Asuntohakemus on joko valmis pohja, tai vapaamuotoinen hakemus.

Asuntohakemus tehdään tiettyyn vuokra-asuntoon, joka herättää kiinnostuksen. Hakemuksen tekeminen onnistuu usein näyttötilanteessa tai verkossa. Asuntohakemuksen voi tehdä myös avoimena, jolloin määritellään alue, josta asuntoa haetaan. Tällöin hakemukseen laitetaan muun muassa toivottu koko ja muita kaivattuja ominaisuuksia, kuten esimerkiksi hissi tai parveke.

Avoimia hakemuksia pystyy tekemään esimerkiksi isoihin vuokra-asuntoja välittäviin firmoihin joko paikallisesti tai valtakunnanlaajuisesti. Tällaisia toimijoita ovat esimerkiksi VAV, Realia ja Vuokraturva.

Opiskelijoille löytyy monesta kaupungista omat asuntonsa ja välittäjänsä. Esimerkiksi HOAS eli Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö rakennuttaa ja vuokraa asuntoja opiskelijoille pääkaupunkiseudulla. Vastaavaa esimerkiksi Turussa tekee TYS eli Turun Ylioppilaskyläsäätiö. Mikäli muutat kaupunkiin opiskelemaan, kannattaa paikallisesta opiskelijoille tarkoitetusta asuntotarjonnasta ottaa selvää hyvissä ajoin etukäteen ja laittaa hakemus heti kun opiskelupaikka varmistuu.

Mikäli jokin asunto herättää kiinnostuksen kuvien perusteella, ja päätät suunnata näyttöön, kannattaa vuokra-asuntohakemus tehdä valmiiksi jo ennen näyttöä. Varsinkin jos kiinnostuneita on monia, saattaa olla helpompi antaa valmiiksi täytetty hakemus. Hyvät vuokra-asunnot ovat myös haluttuja – ja menevät alta aikayksikön.

Se, mitä asuntohakemukseen laitetaan, riippuu paljolti tietysti siitä, millaiset raamit mahdollinen lomake antaa. Joskus voi olla helpotus, että hakemuksen voi tehdä rasti ruutuun -menetelmällä, mutta yleensä hakemuksissa on sijaa myös vapaalle sanalle. Vapaamuotoinen asuntohakemus vaatii ehkä eniten vaivaa, mutta toisaalta se tarjoaa myös mahdollisuuden erottua muista hakijoista.

Mitä tietoja asuntohakemukseen kannattaa laittaa? – Vinkit asuntohakemukseen

Mieti, mitä positiivisia asioita haluat ja voit tuoda itsestäsi esiin, toisin sanoen: mikä tekee juuri sinusta houkuttelevan vuokranantajan silmissä? Tällaisia asioita voivat olla esimerkiksi pitkät vuokrasuhteet aiemmasta elämästä ja luonnollisesti myös taloudellinen vakaus – työ tai opiskelupaikka, sekä kunnossa olevat luottotiedot.

Kiinnitä alusta alkaen hakemuksessani huomiota oikeakielisyyteen. Oikolue teksi vielä lopuksi tarkistamalla samalla, että kaikki tiedot ovat varmasti oikein.

Hakijan varallisuus on ehkä tärkein yksittäinen tekijä, joka tekee vuokralaisesta kiinnostavan. Ei ole väärin ilmoittaa bruttotulojaan hakemuksessa, vaikka niitä ei tarkasti kysyttäisikään.

Vuokranantajia kiinnostaa tietysti myös se, miten vuokravakuus hoidetaan, jos sellainen asuntoon vaaditaan. Tyypillisin vakuus on kenties rahallinen vuokravakuus, joka voidaan joko maksaa suoraan vuokranantajan tilille tai erilliselle vuokravakuustilille, jonne vuokralainen laittaa vakuudeksi sovitun summan vuokrasuhteen alussa. Vuokranantaja säilyttää sitten pankissa laadittua panttaustodistusta vuokrasuhteen ajan. Kun vuokralainen muuttaa pois, hän saa vakuuden takaisin itselleen.

Vuokravakuuden voi myös rahoittaa esimerkiksi lainalla, jos summaa ei löydy valmiiksi säästöstä, mutta muuttamaan pitäisi päästä. Takuuvuokraan ei onneksi vaadita suurta lainaa, johon pitäisi sitoutua vuosiksi, kunhan suunnittelee takaisinmaksuaikataulun hyvin. Tähän tilanteeseen voi sopia esimerkiksi vakuudeton kulutusluotto, jonka saa tarvittaessa nopeasti tilille. Edullisimman vaihtoehdon löydät vertailemalla.

Vuokravakuus voi joissain tapauksissa olla myös henkilötakaaja tai Kelan maksusitoumus. Jälkimmäinen tarkoittaa käytännössä sitä, että Kela sitoutuu korvaamaan vuokranantajalle mahdolliset vuokralaisen aiheuttamat vahingot.

Muita asuntohakemuksessa merkityksellisiä asioita voivat olla esimerkiksi lemmikit tai vaikkapa tupakointi. Jos et ole tupakoitsija, etkä omista lemmikkejä, kannattaa tämä ehdottomasti mainita.

Lemmikeistäkin kannattaa antaa mahdollisimman paljon tietoa, ettei vuokranantajalle jää asiasta epävarmaa oloa. Vaikka vuokranantaja suhtautuisi hieman vastahakoisesti lemmikkeihin, on esimerkiksi eri asia omistatko kolme isoa koiraa, vai onko asuntoon muuttamassa kanssasi kerrostaloelämään tottunut huomaamattomampi lemmikki.

Asuntohakemukseen voi olla syytä kuvailla itseään myös hieman vapaammin. Voit kertoa esimerkiksi mitä harrastat ja millainen tyyppi olet, eikä kuvankaan liittäminen ole väärin.

Suosittelijat ovat hyvä asia – myös vuokra-asuntojen kohdalla. Mikäli siis viimeisin tai joku edellisistä vuokranantajista on valmis suosittelemaan sinua, kannattaa tämä kortti ottaa ehdottomasti käyttöön.

Mieti vielä, mitkä kriteerit ovat avoimessa hakemuksessa sinulle oikeasti tärkeitä. Onko esimerkiksi sauna sellainen välttämättömyys, jota ilman et pysty elämään?

perhe vuokra-asunnon pihalla

Asunnon hakeminen ilman luottotietoja

Jos luottotiedot ovat menneet, tai taloudellinen tilanne ei ole juuri asunnon hakemishetkellä parhaimmasta päästä, kannattaa kertoa rehellisesti miksi ja etenkin, miten on ajatellut raha-asiansa vuokran ja vuokravakuuden kannalta hoitaa.

Oman talouden kannalta on tässä tilanteessa myös ensisijaisen tärkeää, että haettu asunto sopii varmasti omaan budjettiin ja sen pystyy todistamaan itselleen ja vuokranantajalle.

Luottotiedot voi menettää myös monesta syystä, joten kannattaa mainita, että vuokranmaksussa ei ole ongelmaa ja pyytää mahdollisuuksien mukaan entiseltä vuokranantajalta suosittelua.

Helpoimmalla tässäkin asiassa pääsee, kun kertoo asioidensa laidan rehellisesti asuntohakemuksessa. Näin karsiutuvat pois myös ne vuokranantajat ja asuntovuokrayritykset, joille luottotiedot tai tietty varallisuusaste on välttämätön kriteeri.

Asuntohakemuksen tekeminen huolella on tärkeää

Vapaassa asuntohakemuksessa kannattaa miettiä asiat kerralla kuntoon. On turhaa hakea asuntoa, johon ei loppujen lopuksi ole kuitenkaan varaa, tai jossa on ominaisuuksia, joista ei halua maksaa. Säästät aikaa, kun et käy turhissa näytöissä.

Asuntohakemus on vain yksi asia vuokra-asunnon haussa, joskaan sitä ei sovi vähätellä. Todella tärkeää on kuitenkin myös se, millaisen kuvan itsestäsi annat näyttötilanteessa.

Näyttötilanteeseen kannattaa myös varautua. Ensimmäinen asia on tietysti, että asuntohakemus on valmiiksi tehtynä, jos sen haluaa näytön päätteeksi jättää. Lisäksi kannattaa antaa esittelijälle hyvä ja kiinnostunut kuva itsestään. Esittäydy ja kerro näytön aikana hieman lisää itsestäsi ja miksi pidät asunnosta, jos tähän on aikaa. Asuntonäytössä voi kysyä vaikkapa tulevista ja menneistä remonteista, tietoa naapureista, sekä lähialueen palveluista.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen vastaa VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnista. Nita on erikoistunut digitaaliseen markkinointiin ja on kiinnostunut rahoitusalan trendeistä, sekä taloudenhallinnasta.