Astetta alemmas

| | Aihe: Sähkö ja ympäristö
Vertaaensin.fi on mukana kansallisen energiaviikon Astetta Alemmas kampanjassa.

Kansallinen energiansäästöviikko alkoi 10.10.2022 teemalla “Astetta Alemmas”. Kampanjan tavoitteena on vähentää suomalaisten energiankulutusta ainakin 5 prosenttiyksikköä. Yksinkertaisimmillaan tämä onnistuu kampanjan nimen mukaisesti laskemalla kodin lämpötilaa yhdellä asteella. Myös VertaaEnsin.fi on mukana menossa usealla eri tavalla.

Seuraavan viiden päivän aikana tulemme esittelemään tällä sivulla päivittäin energiansäästövinkejä, jotka auttavat tavoitteeseen pääsemisessä.

Päivä 5: Säästä viihteestä, älä viihtymisestä

Pitkän työpäivän päätteeksi on mukava päästä kotosalle rentoutumaan ja heittää aivot narikkaan. Viihdelaitteet kuitenkin kuluttavat oman määränsä sähköä, joten tämän päivän vinkissä pohdimme voisiko viihdelaitteita vähemmän käyttämällä säästää energiaa.

Kerrostalossa asuva sinkku kuluttaa sähköä viihdekäyttöön yleisesti ottaen noin 25–30 % kodin kokonaiskulutuksesta. Sähkölämmitteisissä rivi- ja omakotitaloissa viihteen osuus on puolestaan noin 5 % kodin kokonaiskulutuksesta. Kerrostaloasujat pystyvät siis yleisesti ottaen säästämään viihteen avulla suhteessa enemmän sähköä kuin sähkölämmitteisissä asunnoissa asustavat. 

Viihteen lopettaminen ei tietenkään itsessään ole erityisen houkutteleva neuvo. Se toki on sallittua, mutta realistisesti ajateltuna ihmisen on kyettävä lataamaan omat akut ennen seuraavan päivän töitä. Sen vuoksi kiinnitämme huomiota tämän päivän vinkissä vastuullisempaan sähkön viihdekäyttöön.

  • Ulkoilma virkistää mieltä – ja lompakkoa

Ulkoillessa asunnon sähkölaitteet eivät kuluta virtaa. Ulkoilu on myös terveellistä, jonka vuoksi yksi säästöidea voisi olla “yksi ulkoilupäivä viikossa”. Tämä ei kuulosta tehokkaalta sähkönkäyttötavalta, mutta todellisuudessa tällä voi säästää noin 10 % viihteeseen kuluvasta sähköstä.

  • Radio kuluttaa televisiota vähemmän sähköä ja silmiä

Televisiot ovat yleisesti energiasyöppöjä ja niiden energiatehokkuusmerkinnät ovat usein heikoimmasta päästä. Radio kuluttaa sähköä jopa 40 kertaa vähemmän kuin televisio ja samalla myös silmät saavat lepoa. 

  • Ota mallia Aku Ankasta – ja laiskottele luvan kanssa

Rentoutuminen ei vaadi sähköä sisällä ollessa. Päiväunet voivat olla yksi huokea tapa ladata akkuja. Silmiä ei ole pakko ummistaa, sillä ajan saa kulumaan esimerkiksi Aku Ankkoja lukemalla. Laiskottelu on erinomainen tapa säästää sähköä, eikä siitä tule potea huonoa omatuntoa – vaan päinvastoin se on erinomainen tapa säästää sähköä.

  • Energiansäästötilojen avulla sähkön säästäminen on vaivatonta

Laitteisiin on yleisesti ottaen nykyisellään rakennettu erillisiä energiansäästötiloja. Esimerkiksi tietokoneiden energiansäästötilat säästävät sähköä parhaimmillaan yli 50 % normaalikäyttöön verrattuna. Samalla voi kiinnittää erityistä huomiota siihen, että esimerkiksi tietokoneen tai puhelimen näyttö ei ole tarpeettoman kirkkaalla. Tällä tavoin myös akku kestää pidempään!

  • Sulje laitteet käytön jälkeen

Vinkki on sinällään yksinkertainen, mutta sen hyödyntäminen saattaa välillä unohtua. Esimerkiksi Playstation 5:n tapauksessa konsoli on mukava jättää valmiustilaan, josta pelejä voi jatkaa suoraan. Tämä kuitenkin kuluttaa yllättävän paljon sähköä kokonaisuudessaan verrattuna oikeaan sammutukseen. Erityisesti uudet laitteet ovat jo niin nopeita ja tehokkaita, että niiden käynnistymiseen menee yhden käden sormien verran sekunteja. Vaiva ei siis todellisuudessa ole kovinkaan suuri.

Päivä 4: Tunnista ja tilkitse kodin energiavuodot

Arjen kiireessä ei aina ehdi kiinnittää huomiota oman kodin kuntoon, varsinkaan jos kyseessä on huomaamattomampi ongelma. Yksi tällainen ongelma on kodin ilmanvaihdon ja vesikalusteiden vuodot. Tarkistamalla tasaisin väliajoin ikkunoiden, ovien ja vesikalusteiden kunnon voit säästää sekä rahaa että energiaa.

Lämpimän ilman karkaamiseen kodeissa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Esimerkiksi omakotitalossa ilmanvaihtojärjestelmän uusiminen ja säätäminen voi tuoda jopa 5000 kWh:n säästön vuosittaiseen energiankulutukseen. Erityisen iso ongelma lämmön karkaaminen harakoille on vanhoissa taloissa, joissa ei ole tulo- ja poistoilmanvaihtoa. Ilma vuotaa helposti esimerkiksi seinien, ikkunoiden, ovien sekä nurkkien ja katon kohtaamiskohdissa. 

Ovien ja ikkunoiden mahdolliset vuodot pystyt tarkistamaan ja tarvittaessa tiivistämään nopeasti. Kuljettamalla kättäsi oven- ja ikkunankarmien päällä pystyt tuntemaan ilmavirran, mikäli tiivisteet eivät ole kunnossa. Tutki tiivisteen kunto, hyvä tiiviste on napakka ja elastinen. Tiiviste kannattaa vaihtaa, jos se tuntuu jäykältä tai litistyneeltä. Voit itse arvioida tiivistepaksuuden pistämällä sinitarraa ikkunanpuitteisiin ja sulkemalla ikkunan. Osta 2–3 mm litistynyttä sinitarraa paksumpaa tiivistettä. On myös mahdollista, että tarvitset useita eri kokoisia tiivisteitä yhden ikkunan tai oven tiivistämiseen.

Myös vesivuodot ovat yleisiä kodin energiasyöppöjä. Hanan vuotaminen ei välttämättä tunnu isolta ongelmalta, mutta pienikin hanan vuotaminen voi nostaa vedenkulutusta 1200 litraa kuussa. Vessanpöntön vuoto voi tulla asukkaalle erittäin kalliiksi, sillä vuosittainen vedenkulutus nousee jopa 33000 litralla.  Lisäksi kannattaa ottaa tavaksi vesimittarin kuukausittaisen seuranta, jonka avulla voit havaita harvinaisemmat vuodot, kuten lämminvesivaraajan vuodon, ajoissa.

Hana vuotaa yleensä joko vanhojen tiivisteiden tai eri pinnoille kertyneen kalkin takia. Hanan pystyy korjaamaan itse vaihtamalla esimerkiksi siihen kuuluvan huulitiivisteen, jonka varaosa maksaa noin viisi euroa. 

Vessanpöntön vuoto on vaikeampi havaita, sillä usein vuoto ohjautuu suoraan viemäriin, eikä välttämättä aiheuta talon rakenteisiin kosteusvaurioita. Voit tarkistaa vuotaako WC-pönttösi asettamalla sen takaseinälle vessapaperin palan. Jos paperi kastuu, niin WC-pönttösi vuotaa, sillä pöntön takaseinän tulisi olla kuiva käyttökertojen välillä. Vuoto johtuu usein vanhasta eristeestä, jonka ammattilainen uusii nopeasti.

Päivä 3: Keittiö on kodin sähkönkulutuksen sydän

Keittiön sanotaan olevan kodin sydän. Tämä ei ole mikään ihme, sillä työnteon ohella suurin osa meistä viettää huomattavan osan hereilläoloajasta keittiössä. Keittiössä sijaitsevat myös kodin sähkönkulutuksen aateliset: liesi, uuni, jääkaappi ja pakastin, sekä usein myös astianpesukone. Näiden yhteenlaskettu osuus kodin sähkönkulutuksesta on 650–1500 kWh vuodessa perheen koosta riippuen.

Monelle voi tulla yllätyksenä, että keittiön suurimmat energiarohmut ovat kylmälaitteet. Kylmälaitteiden kulutuksen kannalta suurin vaikuttava tekijä ei ole laitteen tilavuus, vaan kuinka usein jääkaapin tai pakastimen ovea avataan ja kuinka pitkään ovi on avoinna. Siinä missä sinkun kotitaloudessa kylmälaitteiden kulutus on 400 kWh vuodessa, voi lapsiperheessä luku olla jopa 2–3 kertaa isompi. Jääkaapin tarpeettomien avaamiskertojen vähentäminen onkin helpoin tapa leikata keittiön sähkönkulutusta.

Kylmälaitteiden kulutukseen vaikuttaa huomattavasti myös sinne laitettava sisältö – esimerkiksi seuraavan päivän ruoka kannattaa jäähdyttää kunnolla ennen jääkaappiin laittamista. Etenkin syksyllä ja talviaikaan kannattaa hyödyntää esijäähdyttämistä parvekkeella tai ikkunalaudalla. Myös kylmälaitteiden sijaintiin ja puhtauteen kannattaa kiinnittää huomiota, sillä puutteellinen ilmankierto voi jopa kolminkertaistaa kylmälaitteiden kulutuksen.

Lieden ja uunin vaikutus kodin vuotuiseen sähkölaskuun on yleensä 200-400 kWh. Ahkeran kotikokkailijan kannalta hyvä uutinen on, että omilla valinnoilla voi säästää sekä aikaa että rahaa. Uunin esi- ja jälkilämpöä hyödyntämällä voi uuniruokien valmistukseen liittyvää energiankulutusta vähentää jopa neljänneksellä. Liesi puolestaan kuluttaa uunia vähemmän energiaa, koska lämmitys keskittyy vain kattilaan ja sen sisältöön. Hyödyntämällä jälkilämpöä ja kantta voi lieden käyttöön liittyvää energiankulutusta leikata jopa 10 %. Ja kaikista optimaalisin tapa edellisen päivän jämien lämmittämiseen on lautasella mikroaaltouunissa.

Niin tiskikoneen, uunin kuin kylmälaitteidenkin käytössä kannattaa kiinnittää huomio myös käyttö- ja täyttöasteeseen. Kokkaamalla isompia annoksia 1-2 kertaa viikossa harvennat viikoittaista hellankäyttöä ja säästät aikaa, sähköä ja rahaa. Pakastamalla ja säilömällä ylimääräisen ruoan varmistat, että kylmälaitteesi ovat aktiivisessa käytössä ja niiden kuluttama energia ei mene hukkaan. Myös viikoittainen tiskivuorikin voi keventyä kun likaisia kattiloita ja pannuja ei kerry entiseen tahtiin.

Pienilläkin valinnoilla keittiössä voi olla suuri merkitys. Esimerkiksi energiayhtiö Väre on laskenut, että pelkästään kahvinkeittimen pitäminen päällä koko päivän ajan kasvattaa keittiön energiankulutusta 3 000 kWh. Tämä vastaa kaksion koko vuoden sähkönkulutusta.

Päivä 2: Sauno ja peseydy kohtuudella

Yksittäinen saunomiskerta sähkösaunassa kuluttaa noin 8 kWh, mikäli saunaa käyttää nelihenkinen perhe. Saunominen kuluttaisi sähköä tällöin vuoden aikana noin 416 kWh, jos saunomiskertoja olisi keskimäärin kerran viikossa. Tämä vastaa sähkölämmitteisessä omakotitalossa noin 2 % osuutta kodin kokonaisenergiankulutuksesta. Kerrostalossa tämä vastaava luku olisi puolestaan noin 10 % kodin sähkölaskusta.

Vähentämällä yhden kuukausittaisen saunomiskerran, voi kuukausittaista energiankulutusta vähentää 0,5–2,5 % asumistavasta riippuen. Saunomista ei tarvitse toki lopettaa kokonaan, mutta pienilläkin teoilla on selvästi havaittava vaikutus kulutetun sähkön määrään. Jos esimerkiksi saunomislämpötila olisi 80 °C sijaan 70 °C, sähkökiuas kuluttaisi noin 10 % vähemmän sähköä vuoden aikana. Saunomisen lopettaminen kokonaan ei ole järkevää, sillä saunasta muuten maksettavat kulut ovat usein korkeampia kuin saunomisen kuluttama sähkö.

Suihkun energiankulutus puolestaan on paljon suurempaa kuin saunassa, sillä veden lämmittämiseen tarvitaan paljon energiaa. Jos jokainen perheenjäsen käy suihkussa kerran päivässä, kuluisi energiaa noin 3 066 kWh vuodessa. Tämä vastaa noin kuudesosaa omakotitalon vuosittaisesta sähkölaskusta. Kerrostalossa veden lämmitykseen käytetty energia sisältyy yleensä vastikkeeseen tai vuokraan. 

Yksi tapa säästää veteen kuluvasta energiamäärästä, on pitää suihkua mahdollisimman lähellä vartaloa. Jos suihku on kaukana vartalosta, se ehtii jäähtyä matkalla, jolloin hanaa tulee pidettyä hieman lämpimämmällä kuin mitä oikeasti tarvitsisi. Muita säästämiskeinoja ovat suihkun lämpötilan alentaminen ja suihkussa käyntikertojen nopeuttaminen/vähentäminen.

Jos suihkuveden lämpötila olisi “normaalin” 37 °C sijaan 28 °C, se vähentäisi veden lämmitykseen kuluvaa energiamäärää noin kolmanneksella. Suihkun nopeuttaminen puolestaan, esimerkiksi 2 minuutin suihkuhaasteen tapaan, säästäisi veden lämmitykseen kuluvaa energiaa 60 %. Jo 30 sekunnin lyhyempi suihkukin vähentäisi 10 % esimerkin tapauksessa eli pienetkin teot ovat tässä tapauksessa merkityksellisiä.

Päivä 1: Alenna kodin lämpötilaa

Suomalaisen kodin suurin energiasyöppö on lämmitys. Lämmityksen osuus kotien energiankulutuksesta on jopa 70 %. Tämä ei liene mikään yllätys, sillä vuotuinen keskilämpötila Helsingissä on vain 6,5 °C ja Sodankylässä 0,3 °C, mutta suomalaisten kotien keskilämpötila on usein jopa 23–25 °C.  

Suositeltu kodin lämpötila on 21 °C. Ainoastaan vanhusten koteihin suositellaan korkeampaa lämpötilaa. Kodin lämpötilaa ei juurikaan suositella laskettavan pysyvästi alle 18 asteen. 

Jos kodin lämpötilaa laskee yhdellä asteella, on sen arvioitu vaikutus kodin energiankulutukseen noin -3 % ja sähkölaskuun noin -5 %. Kodin lämpötilan alentaminen kannattaa myös, vaikka asuisi kaukolämmitteisessä taloudessa, koska energiamarkkinoiden kokonaistuotanto ja kokonaiskysyntä määrittää sähkön (ja sitä kautta esimerkiksi asumisen) hintatasoa laajemminkin. Mitä enemmän kotitaloudet kuluttavat energiaa, sen korkeammat korotuspaineet sähkön hintatasoon ovat.  Kun kotitaloudet säästävät energiaa, sähköä on tarjolla kysyntää enemmän, jonka seurauksena sähkön hintakehitys voi kääntyä laskuun. 

Kodin lämpötilaa ei kannata laskea suuresti kertaheitolla. Ihmiskeho tottuu 0,5–1,0 celsius-asteen suuruiseen lämpötilan muutokseen noin viikossa. Mitä isompi lämpötilan muutos on kyseessä, sitä pitemmälle ajanjaksolle se kannattaa jaksottaa. Käytännössä samankaltainen sopeutumisjakso on koettavissa kesän helteillä tai talven paukkupakkasilla. Lämpötilan äkillinen muutos voi aiheuttaa ongelmia myös ilmankosteuden tiivistymisen kanssa (esim. ikkunalasit ja muut pintarakenteet), jonka takia muutos kannattaa tehdä hitaasti.

Yksinkertaisimmat keinot kodin lämpötilan alentamiseen varautumisessa ovat hyvinkin perinteisiä: villasukat,  huovat ja kerrospukeutuminen. Jos asunnossa silti tuntuu kylmältä, kannattaa mahdolliset vedon lähteet tarkistaa ennen lämpötilan nostamista. Kaikki asunnot tarvitsevat raikasta korvausilmaa, mutta jos korvausilma tulee kylmänä ja häiritsevässä määrin, kannattaa ikkunoiden ja ovien tiivisteet sekä ilmastoinnin säätäminen tehdä ennen kodin lämpötilan nostamista.

Keijo Kortelainen

About Keijo Kortelainen

Keijo Kortelainen on VertaaEnsin.fi:n markkinointi- ja sisältötiimin esimies, pk-yrittäjä, businessmentori, sekä suurperheen isä. Keijon mielenkiintoa sykähdyttävät henkilökohtaisen talouden hallinnan lisäksi vaihtoehtoiset sijoituskohteet (keräily ja antiikki) sekä valokuvaus.

Tarjoukset