ASP-tili ja ensimmäiseen asuntoon säästäminen

|Posted by Antti Tauriainen | Asuminen, Kaikki artikkelit, Lainat, Säästäminen
Tags: asp-laina, asp-tili, asuntosäästäminen

asp tili ensiasuntoa varten

ASP on lyhenne asuntosäästöpalkkiosta, jolla valtio tukee ensiasunnon ostajaa. ASP-tilille säästämisen voi aloittaa 15–39-vuotiaana, mutta alle 18-vuotiaat voivat säästää vain itse hankituista tuloistaan.

ASP-tilillä ensimmäiseen asuntoon tai omakotitaloon säästäminen vaikuttaa hyvältä idealta, ja sitä se onkin, jos asunnon aikoo oikeasti hankkia. Valtio tulee nimittäin vastaan korkotuella ja vaatii pankkeja antamaan matalampaa korkoa asuntolainaan.

Kaikille omistusasuminen ei kuitenkaan ole tavoitteena, ja tällöin hyvä säästämisen vaihtoehto voi olla esimerkiksi osakesäästötili.

Pankki maksaa talletuskoron lisäksi lisäkorkoa ASP-säästäjälle, kun tämä saavuttaa säästötavoitteensa ja tekee asuntokaupan. Kaiken tämän lisäksi 1 % talletuskorko ja 2–4 % lisäkorko ovat verovapaita. ASP-sopimusta voi muuttaa säästöaikana ja sopimuksen voi myös siirtää toiseen pankkiin niin halutessaan. Sopimuksen voi lisäksi purkaa milloin vain, mutta silloin ei pääse nauttimaan lisäkorosta, koska säästämisen ehdot eivät ole täyttyneet.

Mitä ASP-sopimus pitää sisällään?

ASP-säästäjä sitoutuu säästämään 10 % tavoiteasunnon hinnasta, ja säästämisen tulee kestää vähintään kahdeksan vuosineljännestä, eli kaksi vuotta. Talletuksia on tehtävä vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä 150–3 000 euroa kerrallaan, mikä tarkoittaa 1 200–24 000 euron säästöä. Yleensä laina otetaan samasta pankista, jonne asuntoa varten säästetään, mutta lainan voi ottaa toisestakin rahalaitoksesta, jos ASP-säästösopimuksen siirtää sinne.

ASP-säästäminen puolison kanssa

Aviopuolisot ja yhdessä asuvat henkilöt voivat säästää samalle ASP-tilille. Pari on kuitenkin oikeutettu vain yhteen korkotukeen. Vain toisen puolison tarvitsee olla 18–39-vuotias.

Kuinka yleistä on säästäminen ASP-tilillä?

ASP-säästämisen ja lainojen määrät ovat kasvanut hurjasti viimeisen seitsemän vuoden aikana. Vuonna 2010 ASP-lainoja oli noin 400 miljoonan euron edestä ja noin 7 000 kappaletta. Vuoden 2020 lopussa vastaavat luvut olivat noin 4 500 miljoonaa euroa ja 52 000 kappaletta.

Pankkien lisäkoron maksussa on eroja

asp korko taulukko

Korkotukilaina, mikä se on?

Pankin tulee myöntää ASP-korkotukilaina alhaisemmalla korolla kuin muut ensimmäisen asunnon ostoon tarkoitetut lainat. Korkotuki tarkoittaa sitä, että valtio maksaa 70 % koroista, jotka ylittävät 3,8 % lainan pääomasta. Esimerkiksi, jos korko on 6 %, korkotukea maksetaan 1,54 %. Tässä tapauksessa korkoa jää maksettavaksi 4,66 %. Tulee myös muistaa, että lainanottaja voi käyttää korkoja verovähennyksissään.

ASP-korkotukilainan enimmäismäärät ovat vuonna 2021 seuraavat:

  • Helsinki: 215 000 €
  • Espoo, Vantaa ja Kauniainen: 160 000 €
  • Tampere, Turku: 140 000 €
  • Muut kunnat: 120 000 €

Tämän lisäksi pankilta on mahdollista saada lisärahoitusta loppusummalle, jos korkotukilainan enimmäismäärä ei riitä.

Lähteet: Valtionkonttori