ASP-tili ja ensimmäiseen asuntoon säästäminen

|Posted by Antti Tauriainen | Asuminen, Kaikki artikkelit, Lainat, Säästäminen
Tags: asp-laina, asp-tili, asuntosäästäminen

asp tili ensiasuntoa varten

ASP on lyhenne asuntosäästöpalkkiosta ja säästämisen voi aloittaa 15–39-vuotiaana, mutta alle 18-vuotiaat voivat säästää vain itse hankituista tuloistaan.ASP-tilillä ensimmäiseen asuntoon tai omakotitaloon säästäminen vaikuttaa hyvältä idealta, ja sitä se onkin, jos asunnon aikoo oikeasti hankkia. Valtio tulee vastaan korkotuella ja vaatii pankkeja antamaan matalampaa korkoa asuntolainaan. Toisille vaihtoehto voi olla esimerkiksi säästötili.

Pankki maksaa talletuskoron lisäksi lisäkorkoa säästäjälle säästötavoitteen saavutettuaan ja asuntokaupan tehtyään. Kaiken tämän lisäksi 1 % talletuskorko ja 2–4 % lisäkorko ovat verovapaita ja sopimusta voi muuttaa säästöaikana. Sopimuksen voi myös siirtää toiseen pankkiin niin halutessaan. Eikä tässä vielä kaikki: sopimuksen voi purkaa milloin vain, mutta silloin ei pääse nauttimaan lisäkorosta, koska ehdot eivät ole täyttyneet.

Mitä ASP-sopimus pitää sisällään?

ASP-säästäjä sitoutuu säästämään 10 % tavoiteasunnon hinnasta, ja säästämisen tulee kestää vähintään kahdeksan vuosineljännestä, eli kaksi vuotta. Talletuksia on tehtävä vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä 150–3 000 euroa kerrallaan, mikä tarkoittaa 1 200–24 000 euron säästöä. Yleensä laina otetaan samasta pankista, jonne asuntoa varten säästetään, mutta lainan voi ottaa toisestakin rahalaitoksesta, jos ASP-säästösopimuksensa sinne siirtää.

ASP-säästäminen puolison kanssa

Aviopuolisot ja yhdessä asuvat henkilöt voivat säästää samalle ASP-tilille. Kuitenkin pari on oikeutettu vain yhteen korkotukeen. Vain toisen tarvitsee olla 18–39-vuotias.

Kuinka yleistä on säästäminen ASP-tilillä?

ASP-säästämisen ja lainojen määrät ovat kasvanut hurjasti viimeisen seitsemän vuoden aikana. Vuonna 2010 ASP-lainoja oli noin 400 miljoonan euron edestä ja noin 7 000 kappaletta. Syyskuussa 2017 vastaavat luvut olivat noin 2 700 miljoonaa euroa ja 34 000 kappaletta.

Pankkien lisäkoron maksussa on eroja

asp korko taulukko

Korkotukilaina, mikä se on?

Pankin tulee myöntää ASP-korkotukilaina alhaisemmalla korolla kuin muissa ensimmäisen asunnon ostoon tarkoitetuissa lainoissaan. Korkotuki tarkoittaa sitä, että valtio maksaa 70 % koroista, jotka ylittävät 3,8 % lainan pääomasta. Esimerkiksi, jos korko on 6 %, korkotukea maksetaan 1,54 %. Tässä tapauksessa korkoa jää maksettavaksi 4,66 %. Tulee myös muistaa, että lainanottaja voi käyttää korkoja verovähennyksissään.

Korkotukilainan enimmäismäärät ovat:

  • Helsinki 180 000 €
  • Espoo, Vantaa ja Kauniainen 145 000 €
  • Muut kunnat 115 000 €

Tämän lisäksi pankilta on mahdollista saada lisärahoitusta loppusummalle, jos korkotukilainan enimmäismäärä ei riitä.

Lähteet: Valtionkonttori

Hvad tænker du?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *