Arjessa säästäminen ei ole pelkkää kaalin syömistä – 5 vinkkiä säästämiseen

|Juuso Korhonen
Arjessa säästäminen

Usein arjessa säästämiseen kuulee kaikenkarvaisia vinkkejä, joita on helppo kenen tahansa keksiä: peruuta aikakausilehdet, osta halvinta, poimi marjoja, syö papuja ja kaalia… Kuitenkaan näistä vinkeistä ei oikeasti synny mittavia säästöjä, ja jotkut ovat aikaavievää räpeltämistä. Tässä tekstissä tulee täräkän totinen lista arjen säästövinkeistä, jotka oikeasti auttavat säästämään jopa sen jälkeen, kun olet peruuttanut lehdet ja siirtynyt vannoutuneeksi kaalinsyöjäksi.

Arjen säästöihin tarvitaan luonnollisesti tuloja. Jos elät köyhyysrajalla, katso tästä tapoja, joilla hankkia lisätuloja. Jos muutama lantti on kuitenkin jäänyt pyörimään taskunpohjalle, kannattaa niistä nyhtää kaikki irti. On parempiakin vaihtoehtoja kuin oman pankin nollakorkoinen säästötili.

Tässä artikkelissa listatut säästövinkit auttavat kerryttämään konkreettisia arjen säästöjä. Säästeliäisyys todella kannattaa, sillä pitkällä aikavälillä voit kartuttaa jopa tuhansia euroja ylimääräistä pesämunaa.

1. Kilpailuta huolella ja säästä jopa tuhansia euroja

Sähköyhtiöiden pojat muistavat varmasti mainita sähkön kilpailuttamisesta ostoskeskuksessa piipahtaessasi. Vakuutukset kilpailutetaan myös usein, mutta suurimmalta osalta unohtuvat ne talouden osat, joissa voisi arjessa säästää – tai jopa tienata eniten.

Työpaikkaa voi vaihtaa tai entisestä pyytää palkankorotusta, mikä voi johtaa lisätienesteihin ja sitä kautta arjen säästöihin. Pahimmassa tapauksessa palkkataisto voi kuitenkin päättyä irtisanomiseen, joten pyynnön muotoilun kanssa tulee olla tarkkana.

Asuntolaina kilpailutetaan sen ottamishetkellä ehkä muutamassa pankissa. Kukaan ei kuitenkaan estä neuvottelemasta lainamarginaalia uudelleen omassa tai muussa pankissa parin vuoden kuluttua tai elämäntilanteen muuttuessa niin, että voisi saada paremman lainamarginaalin. Esimerkiksi vakityöpaikka terveydenhuoltoalalla takaa pienemmän marginaalin kuin yrittäjyys epävarmalla alalla.

Parhaassa tapauksessa parilla puhelinsoitolla ja pienellä tutkimuksella voi säästää tuhansia euroja: esimerkiksi 90 000 € asuntolainassa 20 vuoden maksuajalla todellisen vuosikoron muutos 1,75 prosentista 1,5 prosenttiin tuo lähes 2000 euron säästön korkokuluissa.

2. Älä luota vanhoihin uskomuksiin asuntolainan edullisuudesta

Omistusasujan, eli suurimman osan suomalaisista, on jossain vaiheessa pakko remontoida asuntoaan tai asuntoon laitetut rahat menevät hukkaan. Ei kuitenkaan kannata suin päin laajentaa uutta asuntolainaa kattamaan esimerkiksi asunnon remonttia, vaan joskus kannattaa ottaa erillinen kulutusluotto. Asuntolainassa on alhaisempi korko, mutta pidempi laina-aika. Pitkällä aikavälillä kustannukset voivat olla paljon enemmän, sillä pitkä laina-aika tarkoittaa enemmän korkoa, vaikka itse korkoprosentti olisikin pienempi. Myös kulutusluotot kannattaa kilpailuttaa, sillä niissä voi olla mittavia eroja. Arjessa säästäminen onnistuu eliminoimalla piilokulut.

Lisäksi asuntolainan korot ovat tällä hetkellä historiallisen alhaalla: normaali korkotaso voi olla 6–8 %, mikä on jopa enemmän kuin edullisemmat kulutusluotot. Älä tyydy luotonmyöntäjien sanomisiin, vaan laske itse tai kysyä apua lainalaskut hallitsevalta tutulta. Lukuja ja tilastotietoa on helppo kaunistella, jos ne esitetään esimerkiksi lyhyellä aikavälillä.

3. Tiedä, miksi säästät – näin pidät motivaation korkealla

Säästäminen arjessa onnistuu kyseenalaistamalla halujaan ja tarpeitaan. Tarvitsenko varmasti uuden t-paidan? Entä onko uuden älypuhelimen hankinta sittenkään vielä ajankohtainen? Monesti itsensä kiireisenä pitäminen auttaa kieltäytymään ostohoukutuksista.

Ketään ei kuitenkaan motivoi jättää 3 euron kahvi ja suklaapatukka pois siksi että ‘’pitäisi säästää pahan päivän varalle’’ tai ‘’eläkesäästäminen pitäisi aloittaa’’. Asennoitumisen rahaan ja elämään on muututtava. Säästäminen voi tuntua turhalta, jos saa kuussa vain 50 € kasaan. Jos kuitenkin ymmärtää korkoa korolle- ilmiön toiminnan, tajuaa että jopa 10 € säästöllä on merkitystä.

Totuutta ei voi kuitenkaan kierrellä: jotta saat rahaa yhteen tarkoitukseen, ei sitä voi laittaa toiseen samaan aikaan. Säästäminen edellyttääkin arvojen tärkeysjärjestykseen laittamista. Arjessa säästäminen onnistuu, kun tietää mitä säästöillä voi saada aikaan: asunto, lomamatka, remontti vai peräti taloudellinen riippumattomuus? Leppoisat eläkepäivät, paras terveydenhoito vai vetävä menopeli?

Oma unelma on jokaisen päätettävissä ja tarkennettavissa. Tavoitteen pitää olla henkilökohtainen ja tärkeä, jotta se motivoi muuttamaan arkisia valintoja.

4. Määritä tarkat säästötavoitteet

Tavoitteet saavutetaan sitä todennäköisemmin, mitä tarkempia ne ovat. Tämä pätee urheilussa, töissä ja raha-asiossa. Kannattaa siis määrittää pilkuntarkka tavoite. ‘’Haluan pystyä maksamaan yllättävät kulut niiden ilmaantuessa’’, ‘’Auto olisi kiva’’ tai ‘’Aion jäädä eläkkeelle Espanjaan’’ eivät ole riittävän tarkkoja.

Tässä puolestaan esimerkki tarkasta tavoitteesta:

  • Haluat auton. Lasket, että se maksaa 10 000 €.
  • Nettotulosi ovat 2000 € kuukaudessa, ja menosi ovat 1200 €. Kuukaudessa jää ylimääräistä 800 €. Et haluat kuitenkaan riskeerata koko elämääsi jos vaikka pesukone menee rikki, joten laitat satasen kuussa säästöön.
  • Autoon jää siis 700 €, mutta haluat huristella autolla nyt etkä ensi vuonna.
  • Kilpailutat autorahoituksen autoliikkeessä, pankissa ja muilla lainantarjoajilla. Selvität myös auton huoltoon menevät keskimääräiset kustannukset ja bensan hinnan.
  • Sinulla on nyt kuukausierä, joka sinun kannattaa maksaa. Alat tarkkailla myös muita kulujasi ja kyseenalaistaa niiden tarpeellisuutta – arjessa säästäminen onnistuu selkeillä tavoitteilla.
  • Vasta tässä vaiheessa ostat auton.

Budjetissa pitää olla tilaa huvituksille. Harva oikeasti onnistuu pitämään säännöllistä budjettia tai kirjaamaan kaiken ylös Exceliin. Kaikki kuitenkin pystyvät painamaan mieleen kuinka paljon mikäkin maksaa ja vertaamaan sitä pariin vastaavaan vaihtoehtoon. Kuin huomaamatta alkaa kiinnittää huomiota rahankäyttöön, ja samalla ihmettelemään miksi maksaa kaksinkertaista hintaa täysin vastaavasta tuotteesta.

5. Pienennä pakollisia menoja

Usein rahojen loppuminen ennen tilipäivää ei suinkaan johdu satunnaisista kahvikupposista vaan siitä, että käyttää liikaa rahaa pakollisiin kuluihin. Kahvikuppeja pidetään syyttä arjessa säästämisen esteenä, vaikka usein säästämisen arjessa estää oma elintaso. Kun palkka nousee, elintaso pyrkii vääjäämättä nousemaan siinä samalla. Tätä kutsutaan elintasoinflaatioksi; isompi palkka ei lisääkään varallisuutta vaan menojen määrää.

Monet pitävät isompaa asuntoa ja prameampaa autoa pakollisina menoina, vaikka oikeastaan ei ole olemassa pakollisia menoja. On vain valintoja. Kannattaa miettiä, onko suurempi asunto todella korkeamman vuokran arvoinen – vai kannattaisiko sittenkin karsia asumisen kuluissa, jotta rahaa jäisi enemmän esimerkiksi harrastuksiin tai säästöön. Suurin osa ihmisistä haluaa kuitenkin tehdä muutakin kuin istua kotona, ja tähän kuluu välttämättä rahaa.

Monet talousasiantuntijat suosittelevat 50–30–20 -sääntöä kestävän talouden pohjaksi. 2500 € mediaanipalkalla käteen jää luultavasti noin 1900 €, joten pakolliset kulut eivät saisi olla yli 950 €. Tähän sisältyy mm. ruoka, vuokra, sähkö, internet/puhelin ja vesi. Usein asuminen vie palkasta aivan liian suuren osan. 30 % kuluista eli 570 € voi käyttää puolestaan elämiseen, kuten ulkona syömiseen, matkusteluun, tavaroihin ja harrastuksiin. 20 % eli 380 € olisi hyvä laittaa säästöön. Arjessa säästäminen on tällä keinolla paljon tehokkaampaa kuin yksityiskohtia näpertämällä.

Lähteet:

The BalanceKuluttajaliitto

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.