Älysormus korvaa luottokortin, avaimet ja salasanat!

|Posted by Niina Tuttavainen | Kaikki artikkelit, Maksaminen, Uutiset
Tags: lähimaksu, maksaminen, maksutavat

älysormus

Oletko aina haaveillut, että yksi esine korvaisi niin kotiavaimet kuin maksukortitkin? Tai että sinun ei tarvitsisi muistaa salasanoja kymmeniin eri palveluihin? Pian tämä kaikki on mahdollista!

Mikä älysormus?

Yhdysvaltalainen yhtiö Tokenize Inc. on kehitellyt älysormuksen, jonka yhtiö toivoo mullistavan käyttäjiensä arjen. Älysormuksen idea on toisaalta yksinkertaistaa elämää vähentämällä tarvittavien tavaroiden määrää, toisaalta vähentää erilaisten kyberrikoksien riskiä korvaamalla salasanat internet-palveluissa sormuksen avulla tapahtuvalla tunnistautumisella.

Token-älysormusta voi käyttää maksuvälineenä, kun siihen on liitetty luottokortti. Sormus toimii maksuvälineenä kaikissa maksupäätteissä, joissa lähimaksaminen on mahdollista, sillä sormus hyödyntää samaa NFC-tekniikkaa (Near Field Communication Technology) kuin lähimaksaminen yleensäkin. Sormuksen käyttö maksuvälineenä ei siis vaadi maksun vastaanottajalta erityistä maksupäätettä. Tällä hetkellä sormus on yhteensopiva Visa- ja MasterCard-luottokorttien kanssa.

Sormus korvaa myös kotiavaimet, jos kotioveen hankkii sähkölukon. Tällä hetkellä sormus avaa vain yhtiön omat DoorLock-lisäosaa hyödyntävät lukot, mutta tulevaisuudessa yhtiö aikoo tehdä sormuksesta yhteensopivan myös muiden sähkölukkojen kanssa. Kotioven lisäksi sormuksella on myös mahdollista korvata auton avaimet erityisen CarLock-lisäosan avulla.

Sormusta voi käyttää kulkulupakorttina töissä, jos työpaikan turvallisuusjärjestelmä hyödyntää sormuksen kanssa yhteensopivaa tekniikkaa.

Sormuksella voi korvata myös julkisen liikenteen matkakortin. Aluksi sormus tulee toimimaan 50 julkisen liikenteen palvelussa maailmanlaajuisesti, mutta vuoden 2018 aikana mukaan on tarkoitus saada 30 joukkoliikenneyhtiötä lisää.

Kirsikkana kakun päällä Tokenize sanoo tekevänsä yhteistyötä satojen yritysten kanssa tavoitteenaan voida käyttää älysormusta korvaamaan salasanat eri internet-palveluissa.

Turvallisuus ennen kaikkea

Sormukseen on sisäänrakennettu sormenjälkitunnistin, joten sormusta voi käyttää vain sen omistaja. Sormuksessa on sensori, joka tunnistaa, jos sormus on otettu pois sormesta, ja kaikki sormuksessa olevat tiedot lukkiutuvat aina, kun sormus ei ole sormessa. Kun sormuksen laittaa takaisin sormeen, pitää sormukseen tunnistautua sormenjäljellä, jotta sitä voi käyttää. Yhtiön mukaan asiakkaan sormenjälkeä ei voi väärinkäyttää, koska sormenjälkeä säilytetään vain sormuksessa.

Innostuitko älysormuksen hankkimisesta? Token Ring tulee Yhdysvaltain markkinoille tämän vuoden lopulla, ja maailmanlaajuisesti sormusta aletaan yhtiön mukaan myydä vuoden 2018 aikana. Hintaa sormuksen perusversiolla tulee olemaan 249 dollaria, erikoisversiot maksavat 50 dollaria enemmän. Auton ja kodin ovet avaavat CarLock- ja DoorLock-ominaisuudet maksavat 100 dollaria.

Sormus on valmistettu sterling-hopeasta, ja sitä saa kolmessa eri värissä: mattahopea, ruusukullattu, ja musta rodium. Sormuksen koko on 9 mm x 2,5 mm.

Onko älysormuksesta hyötyä?

Onko älysormuksesta kuitenkaan loppupeleissä hyötyä? Sormus maksaa kuitenkin suhteellisen paljon, ja siihen joutuu ostamaan kalliita lisäosia, jos sormuksen kaikkia ominaisuuksia tahtoo hyödyntää. Jos tekniikka toimii ongelmitta, sormusta käyttämällä toki säästää jonkin verran aikaa, mutta onko säästynyt aika kuitenkaan sormuksen hinnan arvoista?

Lisäksi älysormuksessa on kuitenkin aina vaarana, että sen akku loppuu. Käytännössä mukana pitäisi ehkä kuitenkin kantaa sormuksen lisäksi kaikki avaimet ja kortit, mitä ilmankin sormusta tarvitsee. Toinen ongelmakohta älysormuksen käytössä lienee tekniikan toimivuus, sillä uusissa innovaatioissa usein on pieniä ongelmia käytettävyyden kanssa.

Älysormuksen ehkä kiinnostavin puoli on mahdollisuus korvata kaikki(?) eri nettipalveluissa tarvittavat salasanat sormus-tunnistautumisella. Koko ajan lisääntyvän kyberrikollisuuden aikana tämä tietoturvaa lisäävä ominaisuus kuulostaa varsin houkuttelevalta, mutta toisaalta, onko sekään sormuksen hinnan arvoinen?

Lähde: MTV