Kiinalainen Alipay valloittaa maailma

|Posted by Anleena Haustola | Kaikki artikkelit, Luottokortit, Maksaminen
Tags: Alipay, luottokortti, Mastercard, mobiililompakko, Visa

Alipay

Alipay on maksusovellus

Kiina on alkanut valloittaa myös maksamisen maailmaa. Niinpä ei liene yllätys, että heidän kehittelemiään sovelluksia on alkanut vähitellen ilmestyä myös Eurooppaan ja Suomeen. Yksi tällainen on sovellus Alipay, joka lanseerattiin vastikään  myös Suomessa.

Alipayn kaltaiset sovellukset ovat osa Fintechin esiinmarssia, joista maksamisen mullistuminen on asia, joka näkyy kuluttajille hyvin selvästi. Oravannahoista on kuljettu pitkä matka.

Mikä on Alipay?

Alipay on viime aikoina ollut enemmänkin uutisissa, koska se on tullut Suomeenkin isommalla rytinällä. Alipay perustettiin kuitenkin jo yli kymmenen vuotta sitten, vuonna 2004. Kyseessä on yksi Kiinan suurimmista maksualustoista.

Alipay toimii alustajana kuluttajille ja yrittäjille. Kuluttajille se tarjoaa uskomattoman helpon tavan hoitaa päivittäisiä raha-asioita pelkästään yhden sovelluksen avulla. Kauppiaat ja muut toimijat taas pääsevät sen avulla käsiksi valtaisaan ihmismassaan ja mahdollisesti täten myös uusia potentiaalisia asiakkaita. Alipaylla voikin tilata (ja maksaa) kotiinsa McDonaldsista ruokaa tai hoitaa vaikkapa sähkö- ja vesilaskut.

Alipaylla voikin tilata (ja maksaa) kotiinsa McDonaldsista ruokaa tai hoitaa vaikkapa sähkö- ja vesilaskut

Alipay toimii omalla henkilökohtaisella tunnuksella, joka on yhdistetty muun muassa pankkitiliin. Alipayn käyttäminen on ilmaista alhaisissa suorituksissa, jonka jälkeen käyttäjät maksavat prosentin komission transaktioista, jotka ylittävät tietyn summan (esimerkiksi 500 tai 5 000 RMB).

Alipay hyväksyy kymmeniä eri valuuttoja ja maksutapoja. Esimerkiksi MasterCardin ja Visan luottokortit. Myös ulkomaalaiset voivat siis käyttää Alipayta, jos käytössä on esimerkiksi Visa tai MasterCard.

Seuraavat pankit Suomessa tarjoavat Visa- ja MasterCard-luottokortteja:

Visan ja MasterCardin tarjoajat Suomessa

Nordea myöntää vain Visa Electron ja Visa Debit -kortteja, ei luottokortteja

Voit vertailla kaikkia luottokortteja näppärästi luottokorttivertailustamme.

Alipayn tuotteet

Alipaylla on kolme eri päätuotetta: Cross-border Website Payment eli rajat ylittävä netissä toimiva maksupalvelu ja sama mobiililla (Cross-border Mobile Payment) sekä Customs Declaration Service eli tulli-ilmoituspalvelu.

Cross-border Payment (joko nettisivu- tai mobiiliversiona) mahdollistaa kiinalaisten maksaa ulkomaalaisissa nettikaupoissa käyttäen heidän omaa valuuttaansa (RMB) ja ulkomaalaisten nettikauppojen vastaanottaa rahat heille sopivassa valuutassa.

Custom Declaration Servicessä Alipay auttaa tullimuodollisuuksien hoitamisessa. Pohjautuen kaupan tullausilmoituskäytäntöihin Alipay ilmoittaa tullille maksutiedot. Tämän palvelun Alipay antaa ilmaiseksi.

Miksi uudet maksutavat eivät yleisty Suomessa? Syitä haetaan muun muassa pikkukauppojen haluttomuudesta ottaa käyttöön uutta tekniikkaa.

Alipay hyväksyy kymmeniä eri valuuttoja ja maksutapoja. Esimerkiksi MasterCardin ja Visan luottokortit hyväksytään. Myös ulkomaalaiset voivat siis käyttää Alipayta, jos käytössä on esimerkiksi Visa tai MasterCard.

Lue lisää Alipayn muista nerokkaista keksinnöistä kuten esimerkiksi Sinkkujen päivästä