Mitä lahjaksi äitienpäivänä 2023?

| | Aihe: Yleiset talousvinkit
äitienpäivä

Maailmalla järjestään aika ajoin äänestyksiä, joissa kukin maa valitsee omalla kielellään kauneimman sanan. Yleensä voittaja on joka maassa ”äiti”. Ei välttämättä sen vuoksi, että sana soljuisi jokaisella kielellä kauniisti, vaan koska sillä on useimmille meistä tavattoman voimakas tunnemerkitys.

Äitienpäivä 2023 on sunnuntaina 14.5.

Vuonna 2023 äitienpäivä on sunnuntaina 14. toukokuuta. Äitienpäivää vietetään Suomessa aina toukokuun toisena sunnuntaina.

Jokaisella perheellä on oma tapansa viettää äitienpäivää ja juhlistaa äitien arvokasta työtä. Kokosimme kuitenkin yhteen muutamia lahjavinkkejä, joilla äitiä voi ilahduttaa enemmän tai vähemmän perinteikkäästi.

Hyvää äitienpäivää kaikille!

Aineeton lahja – säästä äitiä vaivalta

Yli puolet kotitöistä kaatuu Suomessa edelleen naisten harteille, ja äidit kantavat suurempaa vastuuta etenkin pyykinpesusta, ruoanlaitosta ja lastenhoitoon liittyvistä tehtävistä.

Yksi parhaista tavoista juhlistaa äitienpäivää onkin erottaa se arjesta. Tämä onnistuu säästämällä äitiä edes yhden sunnuntain verran pyykinpesulta ja ruoanlaitolta.

Myös perinteinen aamuherätys on omiaan nostamaan hymyn äidin huulille. Keitä siis kahvit, vie aamupala sänkyyn ja laula onnittelulaulu. Musikaalisella lahjakkuudella ei tässä kohtaa ole merkitystä.

Kruunaa äitienpäivä hemmottelulahjalla

Suomessa äitienpäivää vietetään usein järjestämällä äideille hemmotteluhetki joko kotona tai vaikkapa kylpylässä. Hemmottelu ei välttämättä vaadi suurta budjettia, sillä palveluiden ostamisen sijaan äitienpäivän voi kruunata itse valmistetulla kynttiläillallisella tai amatöörihierojan (lue: perheenjäsenen) leikkimielisellä lahjakortilla.

Jos äidille kuitenkin haluaa tarjota jotain vähän spesiaalimpaa kuin aamiaisen ja kukkia, voi katsastaa esimerkiksi nettikauppojen tarjouksia. Kotimaisten nettikauppojen lisäksi kannattaa huomioida ulkomaalaiset toimijat, sillä Suomessa äitienpäivää vietetään samaan aikaan kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Vinkki: Jos haluat tarjota äidille jotain vähän spesiaalimpaa kuin aamiaisen ja kukkia, tilaa esimerkiksi äidin lempikosmetiikkaa tai suosikkikirjailijan teos nettikaupasta.

Entä jos äitienpäivän lahjarahat laittaisi kasvamaan korkoa?

Moni haluaa ymmärrettävästi muistaa äitiä kirjan tai kylpylälahjakortin kaltaisella konkreettisella lahjalla. Käytännönläheisestä näkökulmasta voisi kuitenkin olla kannattavampaa antaa lahjoihin varattu summa äidille rahana ja sijoittaa se osakemarkkinoille esimerkiksi matalakuluisen indeksirahaston kautta. Pienestäkin vuosittaisesta lahjasta kasvaa korkoa korolle -ilmiön myötä mittava rahasumma, jonka turvin äiti pääsee nauttimaan leppoisista eläkepäivistä esimerkiksi matkustelun parissa.

50 € vuosittainen äitienpäivälahja, keskimääräinen vuosituotto 7 %

VuosiKumulatiivinen korkoSijoitukset + korot yhteensä
13,50 €53,50 €
557,67 €307,67 €
10239,19 €739,19 €
15594,41 €1 344,41 €
201 193,28 €2 193,28 €
252 133,85 €3 383,85 €
303 553,70 €5 053,70 €
355 645,74 €7 395,74 €
408 680,58 €10 680,58 €

Kuten taulukosta nähdään, vain 50 euron vuosittainen sijoitus tuottaa 40 vuoden kuluessa yli 8 500 euron korkotuoton. Tällaisella rahasummalla äitienpäivää voi juhlistaa vaikkapa Karibian risteilyn merkeissä.

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen työskentelee VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnin ja sisällöntuotannon parissa. Pihla on opiskellut valtiotieteitä ja tarkastelee rahoitusalaa mielellään yhteiskunnallisesta näkökulmasta.

Tarjoukset