Mitä lahjaksi äitienpäivänä 2021?

|Pihla Pietiläinen

äitienpäivä

Maailmalla järjestään joka vuosi äänestyksiä, joissa jokainen maa valitsee omalla kielellään kauneimman sanan. Yleensä voittaja on joka maassa ”äiti”. Ei välttämättä sen vuoksi, että sana soljuisi jokaisella kielellä kauniisti, vaan koska sanalla on useimmille meistä tavattoman voimakas tunnemerkitys.

Äitienpäivä 2021 on sunnuntaina 9.5.

Vuonna 2021 äitienpäivä on sunnuntaina 9. toukokuuta. Äitienpäivää vietetään Suomessa aina toukokuun toisena sunnuntaina. Juhlapäivän vietto on alkanut meillä vuonna 1918, kun sen toi Suomeen kansanedustajana toiminut Vilho Reima. Toukokuun toinen sunnuntai vakiintui Suomessa viralliseksi juhlapäiväksi vuonna 1927.

Äitienpäivä on saanut alkunsa Yhdysvalloista, kun Anna Jarvisin ehdotuksesta järjestettiin muistojuhla äitien kunniaksi. Jarvisista tuntui, että äitejä ei kunnioiteta kulttuurissa tarpeeksi. Vuonna 1914 Yhdysvaltain presidentti Woodrow Wilson julisti toisesta toukokuun sunnuntaista kansallisen juhlapäivän, jolloin juhlitaan äitejä.

Jokaisella perheellä on oma tapansa viettää tätä päivää, mutta me kokosimme yhteen muutamia hyviä vinkkejä, joilla juhlatunnelmaa pystyy kohottamaan helposti.

Hyvää äitienpäivää kaikille!

Säästä äitiä vaivalta

Äidit kuskaavat lapsia jääkiekkoharrastuksiin, äidit kokkaavat kuutta eri ruokaa kaikille eri dieeteillä oleville, äidit pesevät tuhat kiloa pyykkiä päivässä – lista on loputon.

Yksi parhaista tavoista juhlistaa äitienpäivää onkin tehdä siitä juhla, eli erottaa se arjesta. Tämä käy helposti säästämällä äitiä edes yhden sunnuntain verran pyykinpesulta ja ruoanlaitolta.

Myös perinteinen aamuherätys on omiaan nostamaan hymyn äidin huulille. Keitä siis kahvit, vie aamupala sänkyyn ja laulaa lurauta onnittelulaulu – vaikka musikaalisesta taitotasosta riippuen saattaa toki olla huomaavaisempaa jättää viimeisin askel väliin ja säästää näin äidin korvia.

Kruunaa äitienpäivä hemmottelulahjalla

Suomessa äitienpäivää vietetään usein järjestämällä äideille hemmotteluhetki joko kotona tai vaikkapa kylpylässä. Näin korona-aikana on turvallisempaa pysytellä kotosalla, joten äitienpäivä 2021 kannattaa kruunata vaikkapa kynttiläillallisella tai amatöörihierojan (lue: perheenjäsenen) leikkimielisellä lahjakortilla.

Vaikka tee-se-itse äitienpäivä järjestyykin pikkubudjetilla, kannattaa hankintoja tehdessä kiinnittää huomiota maksutapaan. Kauppakorteilla, kuten esimerkiksi S-Pankin Visalla, maksaessasi saat maksutapaetua. Toisin sanoen äitienpäivän aamiaisen raaka-aineet ja äitienpäiväkortin taiteilemiseen tarvittavat materiaalit kannattaa hankkia korttia höyläten.

Millainen luottokortti sinulla on? Voit tutustua eri luottokortteihin ilmaisessa luottokorttivertailussamme:

Käytä luottokorttia nettihankintoihin

Jos haluaa tarjota äidille jotain vähän spesiaalimpaa kuin aamiaisen ja kukkia, voi katsastaa esimerkiksi nettikauppojen tarjouksia. Kotimaisten nettikauppojen lisäksi kannattaa huomioida ulkomaalaiset toimijat, sillä Suomessa äitienpäivää vietetään onneksi samaan aikaan kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että myös kansainväliset nettikaupat pistävät parastaan juuri tuohon aikaan!

Jos haluat tarjota äidille jotain vähän spesiaalimpaa kuin aamiaisen ja kukkia, tilaa esimerkiksi äidin lempikosmetiikkaa tai suosikkikirjailijan teos nettikaupasta.

Jos haluaa hankkia äidille esimerkiksi kirjan tai pehmoisen pyjaman nettikaupasta, kannattaa muistaa maksaa ostokset luottokortilla. Luottokortti turvaa hankintasi eri tavalla kuin esimerkiksi pelkkä tilisiirto.

Jos taas haaveilee ostavansa äidille vaikkapa lomamatkan (kunhan korona sen sallii), kuuluu moniin luottokortteihin matkavakuutus kuin kaupan päällisenä, mikäli maksaa osan matkasta luottokortilla.

Pitääkö miehen muistaa vaimoaan?

Yksi kuumimmista keskustelun aiheista äitienpäivän alla on usein se, tuleeko miehen juhlistaa vaimoaan jollain tavalla. Ne, joiden mielestä miehen tulisi huomioida vaimoaan erityisesti äitienpäivänä ajattelevat, että kysymyksessä on koko perheen juhla. Tällöin olisi omituista, jos lapset juhlistaisivat äitiä, mutta isä ei.

Vastustajien mukaan taas on vastenmielistä, mikäli mies juhlii vaimoaan äitienpäivänä, koska heille on tärkeää erottaa, kuka on miehen vaimon ja kuka äiti. Mies voi viedä kukkia omalle äidilleen, mutta hänen ei tulisi antaa niitä vaimolleen, jollei halua antaa kuvaa, että pitää vaimoa äitinään.

Yhtä ja oikeaa vastausta oikeaan toimintatapaan tuskin on. Jokaisen perheen kannattaakin miettiä yhdessä, millainen juhlaperinne sopii juuri heille parhaiten.

Jokaisen perheen kannattaa miettiä yhdessä, millainen juhlaperinne sopisi juuri heille parhaiten

Lähteet: Wikipedia

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen työskentelee VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnin ja sisällöntuotannon parissa. Pihla on opiskellut valtiotieteitä ja tarkastelee rahoitusalaa mielellään yhteiskunnallisesta näkökulmasta.