Airbnb-vuokraus – Kannattaako oma asunto laittaa vuokralle?

|Juuso Korhonen
Airbnb

Mikä on Airbnb?

Airbnb-vuokraus on palvelu, jonka kautta voit vuokrata asunnon käyttöösi lyhyeksi aikaa. Se on erityisen suosittu lomailijoiden kesken, sillä hinnat ovat yleensä hotellihuoneita halvempia ja asunnon sijainti voi olla erittäin houkutteleva. AirBnB on paraatiesimerkki jakamistaloudesta.

Airbnb-palvelun kautta voit vuokrata myös vapaasti omaa asuntoasi. Selvitimme muutaman asian sinulle valmiiksi artikkelissamme. Haastattelimme palvelua käyttänyttä asunnonomistajaa, sekä kokosimme parhaat vinkit mitä ottaa huomioon jos aiot laittaa asuntosi vuokralle.

 1. Helsinkiläisen Jukan kokemukset majoittamisesta
 2. Vuokranantajana Airbnb:ssä – Airbnb Suomi
 3. Milloin oma asunto kannattaa laittaa Airbnb:hen?
 4. Parhaat Airbnb-vinkit
 5. Ilmoituksen kuvat
 6. Ilmoituksen teksti
 7. Airbnb-hinnoittelu
 8. Dynaaminen hinnoittelu
 9. Airbnb verotus
 10. Ulkoistaminen, siivous
 11. Kommunikointi ja arviot
 12. Instant booking

Muista, että jos aiot vertailla kulutusluottoja, ne kannattaa aina kilpailuttaa. Voit tehdä sen kätevästi vertailumme avulla. Kilpailutamme puolestasi parhaat lainat ilmaiseksi ja voit valita parhaan vaihtoehdon.

Helsinkiläisen Jukan kokemukset majoittamisesta

Monella meistä yhteiseen asuntoon muutto mielitietyn kanssa mietityttää tai on mietityttänyt jossain kohtaa elämää. Mitä tulisi tällöin tehdä omalle omistusasunnolle? Oman asunnon vuokraaminen pitkäaikaiselle vuokralaiselle tai peräti myyminen ovat isoja päätöksiä. Kyseisessä tilanteessa helsinkiläismies Jukka, 29 laittoi asuntonsa vuokralle AirBnB-palveluun. Jukka saa nyt asunnosta tuloja 1000 – 1500 € kuukaudessa.

Asunto sijaitsee Helsingin Alppilassa ja neliöitä asunnossa on 40. Yhdessä kuukaudessa varauksia on ollut 9 – 16 vuorokautena.

“Kannattaa seurata AirBnB:n ilmoituksia hinnan kehityksestä. Silloin, kun AirBnB ilmoittaa, että asuntoa on katsottu, mutta katsojat ovat valinneet alueeltasi hieman hintatasoa alemman vaihtoehdon, kannattaa hintaa laskea 10€ / yö niin kauan, että tulee varaus. Pidän kahta yötä varauksen miniminä viikonloppuna ja arkena kolmea päivää. Viikonloput veloitan 10-20% kalliimmalla hinnalla ”, toteaa Jukka.

Palvelun ruusuiksi Jukka nostaa turvallisuuden ja joustavuuden. Asunnon voi koska tahansa ottaa pois palvelusta. Luottamus vertaisarviointeihin on myös isossa osassa. Jukka on jättänyt hyväksymättä käyttäjien pyyntöjä jos vierailijan profiilissa näkyy huonoja arviointeja. Risuja palvelu saa vain käyttäjien käytöksestä. Suurin osa vieraista käyttäytyy siivosti, mutta on ollut asiakkaita, jotka ovat juoneet jääkaapista viisitoista lonkeroa kysymättä ja olleet kunnioittamatta check-out aikaa, jonka vuoksi Jukka on saanut harmaita hiuksia ja seuraavan vieraan check-in on viivästynyt.

Jukka käy itse siivoamassa ja valmistelemassa asunnon vieraille. Tähän menee 1,5 h per käynti, mikä tekee noin 10 – 20 h kuukaudessa riippuen vieraiden määrästä. Asunnosta löytyy useampi lakanasetti, sekä oma tiskikone, pyykinpesukone ja kuivausrumpu.

”AirBnB voisi tarjota suoraan maksusta avainten luovutuksen, noudon ja siivouksen. Palveluita on, mutta niiden komissiot ovat poskettomia hyötyyn nähden”, tilittää Jukka

Vuokranantajana Airbnb:ssä – Airbnb Suomi

Oman asunnon tai huoneen saa laittaa vuokralle Airbnb:ssä ilmaiseksi. Täysin ilmaista hyväntekeväisyyttä toiminta ei kuitenkaan ole, sillä Airbnb veloittaa vuokraajalta palvelumaksun jokaisesta toteutuneesta varauksesta. Palvelumaksu vaihtelee, mutta se on yleensä 3 % varauksen välisummasta (ennen veroja ja lisämaksuja).

Vuokraajan tulee määrittää asunnon perustiedot, tehdä ilmoitus ja hallinoida vuokralaiset itse. Airbnb tarjoaa siis alustan, jossa voi markkinoida asuntoaan potentiaalisille vuokralaisille.

Airbnb:n isoin ero perinteiseen asuntovuokraukseen on, että siitä saa yleensä isomman rahallisen korvauksen. Toisaalta vieraita käy enemmän ja se vaatii enemmän työtä vuokranantajalta. Monilla vuokrantajilla on kuitenkin positiivisia airbnb kokemuksia palvelun käytöstä,

Milloin oma asunto kannattaa laittaa Airbnb:hen?

Airbnb-vuokraaminen on hyvä tapa ansaita asunnolla normaalia markkina-arvoa parempaa tuottoa. Palvelun kautta voi saada hyvää lisäansiota omistamallaan omaisuudella. Se on myös erinomainen väline markkinoida esimerkiksi ylimääräistä huonetta, tai vähällä käytöllä olevaa loma-asuntoa.

Airbnb voi olla hyvä vaihtoehto, jos sinulla on tarvetta ylimääräiselle rahalle, tai sinulla on ylimääräinen huone tai asunto vapaana. Asunnon pitää olla myös siisti ja hyväkuntoinen, joten jos et ole vielä siinä vaiheessa, voit miettiä esimerkiksi mahdollisuutta remontoida asuntosi. Esimerkiksi Santander tarjoaa kulutusluottoa jopa 50 000 euroon saakka.

Voit vertailla remonttilainoja näppärästä lainavertailustamme:

Sen lisäksi, että oman asunnon lyhytaikainen vuokraaminen on tapa tienata, se on myös hyvä mahdollisuus tutustua kokonaan uudenlaisiin ihmisiin ja kulttuureihin.

Ennen kaikkea sinulla tulee jonkin verran ylimääräistä aikaa, jota voit käyttää vuokraustoimintaan. Usein vaivaa tulee yhdestä vieraasta sen verran, etteivät useimmat vuokraa tilaa vain yhdeksi yöksi vaan minimivuokra-aika on kaksi tai kolme yötä. Minimivuokra-aika voi Airbnb:ssä olla myös viikko, tai kuukausi.

Parhaat Airbnb-vinkit

Kokosimme alle parhaat asiantuntijoiden vinkit majoituspalvelun kautta vuokraukseen. Vinkit on kerätty majoituspalvelua käyttäneiltä vuokranantajilta.

Vinkki 1. Ilmoituksen kuvat

Majoittajan vastuulla on kirjoittaa houkutteleva teksti asunnosta, sekä kuvata asunto. Nämä seikat ovat äärimmäisen tärkeitä, koska matkaajat kiinnittävät huomioita erityisesti kuviin ja ilmoitustekstiin

Airbnb kertoo sivuillaan, että ammattimaisilla valokuvilla voi ansaita jopa 40% enemmän.

Majoittajat, joilla on ammattivalokuvia, ansaitsevat yleensä enemmän kuin muut alueen majoittajat.

Koska palvelussa on valtava määrä eri majoitusvaihtoehtoja, kuvat ovat tärkeä osa ensivaikutelmaa. Nykyään Airbnb jopa suosittelee uusille majoittajille, että he käyttävät ammattivalokuvaajaa. Kuvauksen voi tilata suoraan palvelun kautta, ja sen kulun voi vähentää tulevista majoitustuloista.

Ota sellaisia kuvia, joiden avulla on mahdollista muodostaa kokonaiskuva asunnosta ja sen kunnosta. Pohjapiirros on hyvä lisä. Jotkut kuvaavat myös videoita.

Vinkki 2. Ilmoituksen teksti

Kuvien lisäksi majoittajalla on mahdollisuus kirjoittaa kohtuullisen laaja teksti ilmoituksen yhteyteen. Ilmoitusteksti ei ole vain kohteen esittelyä ja ominaisuuksien listausta, vaan se on mahdollisuus kommunokoida potentiaalisen asiakkaan kanssa.

Ilmoituksen teksti on käytännössä mainos, jossa kerrotaan miksi vieraan tulisi valita juuri tämä kohde. Ilmoituksen teksti tulisi tukea kuvien luomaa tarinaa, ja kertoa miksi juuri tämä kohde on uniikki vaihtoehto. Kannattaa myös miettiä millaisia henkilöitä vieraiksi todennäköisesti tulee, ja kirjoittaa suoraan heille. Ilmoitustekstiä voi muuttaa vapaasti, ja sitä voi editoida esimerkiksi sesonkien tai tapahtumien mukaan.

Anna asunnostasi mahdollisimman paljon tietoja: Toimiiko wifi ja millaiset ovat julkiset kulkuyhteydet. Kannattaa mainita, mikäli lähistöllä on kiinnostavia nähtävyyksiä tai esimerkiksi hyvä ravintola.

Vinkki 3. Airbnb-hinnoittelu

Hinnoittelu on yksi haastavimmista valinnoista palvelun käyttöönotossa. Vuokraajan tulee laskea mikä on järkevä tuotto kohteella, ja määrittää hinta sen mukaan. Palvelui toimii onneksi myös kotimaisella kielellä, ja opastaa hyvin hinnoittelussa. Palvelu ehdottaa sinulle sopivaa hintaa perustuen alueen muihin kohteisiin. Saat kuitenkin aina itse määritellä hintasi, jopa viikko- tai päiväkohtaisesti.

Monet nostavat hintoja viikonlopuiksi, juhlapyhiksi ja loma-ajoiksi, etenkin vilkkaimmille kesäkuukausille. Myös useina tapahtumaviikonloppuina hintoja kannattanee nostaa, näin toimivat muutkin majoitusliikkeet ja hotellit. Kannattaa tutustua muihin oman alueen asuntoilmoituksiin ja vertailla omaa asuntoa ja sen hintaa suhteessa niihin.

Ultimaattista ohjetta hinnoitteluun on mahdotonta antaa, sillä sopivaan hintaan vaikuttavat esimerkiksi ajankohta ja asunnon koko. Jos hinnan määrittely tuntuu haastavalta, kannattaa alussa käyttää palvelun antamaa hintahaarukkaa, tai määrittää kohteelle dynaaminen hinnoittelu.

Vinkki 4. Dynaaminen hinnoittelu

Dynaaminen hinnoittelu, eli älykäs hinnoittelu on rakennettu palveluun sisään, ja se helpottaa hinnoittelun määrittämisetä. Kohteen hinta voi laskea tai nousta automaattisesti valitsemiesi rajojen mukaan. Älykäs hinnoittelu perustuu kysyntään, alueen muiden kohteiden varaustilanteeseen, sekä sesonkiin.

Arbnb suosii dynaamista hinnoittelua, ja on tuonut esille että tätä palvelua käyttävät saavat käytännössä enemmän varauksia. Älykkäässä hinnoittelussa on monia etuja, koska palvelun tiedossa voi esimerkiksi olla alueen tapahtumia, jotka nostavat hintaa.

Vinkki 5. Airbnb verotus

Airbnb-sivuston kautta saatu tulo on veronalaista pääomatuloa, joka tulee ilmoittaa verottajalle. Tositteet ja vuokraukseen liittyvät dokumentit tulee pääsääntöisesti säilyttää kuusi vuotta verovuoden päättymisestä.

Lyhytaikaisesta vuokrauksesta saadut tulot ovat siis vuokratuloa, joita verottaja kohtelee pääomatulona. Airbnb-vuokrauksesta aiheutuvat pääomatulot verotetaan siis pääomatuloveroprosentin mukaan, kuten minkä tahansa vuokra-asunnon tulot. AirBnB:n tapauksessa vuokranantajan on vain eriteltävä jokainen vuokraus nimien, vuokrasummien ja päivämäärien kanssa. Jos on valmis tekemään hieman töitä, AirBnB asunnolla voi myös Suomessa tienata hyvin. Tulot kuitenkin riippuvat paljon siitä, missä asunto sijaitsee.

Verottaja haluaa tietää Airbnb-vuokrauksesi tarkkaan, joten ole huolellinen kirjanpidossa. Airbnb-palvelusta saat tietää vuokrausten määrän ja vieraat helposti. Muista kuitenkin, että voit vähentää vuokraustoiminnasta aiheutuneita kuluja joustavasti. Voit esimerkiksi ulkoistaa osan vuokraus- tai varaustoiminnasta, ja vähentää nämä kulut verotuksessa, jos ne liittyvät vuokrallaoloaikaan.

Airbnb-vuokraukseen liittyvistä dokumenteista pitää löytyä ainakin seuraavat tiedot:

 • asunnon vuokralaiset (nimi)
 • vuokra-aika
 • saadut tulot

Myös tiedot vähennettäväksi vaadituista menoista on löydyttävä. Kannattaa myös muistaa, että jos vuositulo ylittää 10000 euroa, Airbnb-vuokraus voidaan tulkita ammattimaiseksi, jolloin täytyy maksaa myös kymmenen prosentin arvonlisävero.

Verottaja on antanut sivuillaan selkeät ohjeet majoitukseen liittyviin tuloihin, ja näihin ohjeisiin kannattaa tutustua tarkkaan.

Vinkki 6. Ulkoistaminen, siivous

Kommunikointi vieraan kanssa, avainten luovutus, siivoaminen, ongelmien ratkaiseminen, muutosten seuraaminen… Airnb-vuokraaminen voi tuoda hyviä tuloja, mutta myös päänvaivaa.

Jokaista asiakasta varten täytyy tehdä vähintään perussiivous, pyykätä, vaihtaa lakanat sekä toimittaa avaimet. Varmista, että asunto vastaa ilmoitusta. Alustapalvelu-vuokraus perustuu pitkälti arvosteluihin, joten jo muutama huono arvostelu vaikuttaa ansaintamahdollisuuksiin. Airbnb voi myös laittaa ilmoituksesi tauolle, jos saat huonoja arvosteluja. Asiakaspalvelu matkailijoita kohtaan ja kohteen erinomainen kunto on siis äärimmäisen tärkeää!

Nykyään monet vuokrauksen osa-alueet voi ulkoistaa, ja kannattaakin miettiä onko esimerkiksi siivouksen ja liinavaatteiden pesun ulkoistaminen järkevää. Näin voi itse keskittyä vuokraustoiminnan pyörittämiseen ja maksimoimiseen.

Suomessa toimii useita yrityksiä, jotka paketoivat toimintansa majoituspalveluiden ympärille. Tämän lisäksi voi miettiä palkkaisiko yksityishenkilön, joka auttaa vuokraustoiminnassa.

Vinkki 7. Kommunikointi ja arviot

Kommunikoi selkeästi etukäteen ja jälkikäteen.
Viiden tähden arvostelut vaikuttavat positiivisesti listaukseen. Arbnb suosii ns. Superhost-statuksen omaavia majoittajia, sekä asuntoja jotka saavat parempia arvioita.

Vastaa aina varauskyselyihin tai varauspyyntöihin, koska ne vaikuttavat vastausprosenttiisi. Jos et vastaa 24 tunnin kuluessa varauskyselyyn, se laskee vastausprosenttiasi ja tämä vaikuttaa kohteesi sijoittumiseen hakutuloksissa.

Päivitä kalenteria aktiivisesti ja kommunikoi kaikkien kyselijöiden kanssa. Näin annat luotettavan ja ammattimaisen vaikutelman sekä potentiaaliset vuokralaiset tietävät paremmin, milloin asuntosi on vapaa.

Vinkki 8. Instant booking

Pikavaraus (Instant Booking) on tärkeä osa käyttäjäkokemusta, ja Arbnb suosii pikavarauksen valinneita majoittajia. Näin asunnon vuokraaja antaa vieraalle mahdollisuuden varata suoraan ilman lisäkommunikaatiota, eikä majoittajan tarvitse erikseen hyväksyä varausta.

Pikavarauksella varustetut vuokrakohteet sijoittuvat Airbnb-hakukoneessa paremmille sijoille, ja näin myös saavat potentiaalisesti enemmän varauksia.
Voit asettaa etukäteiskriteereitä pikavaraukseen liittyviin asetuksiin, ja määrittää esimerkiksi hyväksyväsi vain positiivisia arvioita saaneet vieraat.

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.