Ahvenanmaa tarjoaa Manner-Suomea paremmat edut lapsiperheille – Ero jopa 2 000 € vuodessa

| | Aihe: Verotus ja lainsäädäntö
Ahvenanmaalla asumisen kustannukset

Ahvenanmaa eroaa muusta Suomesta merkittävästi, ja vaikka Ahvenanmaa kuuluukin Suomeen, sillä on lukuisia erityisoikeuksia. Näiden johdosta Ahvenanmaalla asuminen eroaa muusta Suomesta niin ilmapiiriltään kuin kustannuksiltaan. Vertailupalvelu VertaaEnsin.fi selvitti, missä määrin elinkustannukset eroavat Manner-Suomen ja Ahvenanmaan välillä.

Keskeiset löydökset

Erot ovat pieniä, kun henkilö asuu vuokralla ja hänellä ei ole lapsia. Esimerkkimme sinkku säästäisi Ahvenanmaalla asuessaan vertailun ehdoilla 150 € vuodessa. Käytännössä erot muodostuvat eriävistä kunnallis-, kirkollis- ja yleisradioveroista. Yleisradiovero tunnetaan Ahvenanmaalla nimellä mediamaksu.

Ensimmäisestä lapsesta maksettava kuukausittainen lapsilisä on Ahvenanmaalla noin 15 euroa Manner-Suomea suurempi. Toisesta ja kolmannesta lapsesta lapsilisää kertyy jo useita kymmeniä euroja enemmän, ja viisilapsisessa perheessä yhteenlaskettujen lapsilisien ero on yli 230 euroa kuukaudessa. Tämä on yksi suurimmista syistä, miksi esimerkkimme lapsiperhe voisi säästää vuosittain jopa lähes 2 000 €.

Eroja tulee myös kiinteistö- ja asuntoverosta, mutta tämä riippuu vertailtavasta kunnasta eikä koske vain Ahvenanmaata. Maarianhamina on ollut perinteisesti kiinteistö- ja asuntoveron osalta edullinen paikka asua, ja vertailun esimerkissä säästöä kertyi reilut 1 000 € vuodessa. Maarianhamina on kuitenkin monella tapaa poikkeus, sillä monessa Ahvenanmaalaisessa kunnassa kyseiset veroprosentit ovat pyöreätä nollaa ja ero kasvaa tätäkin suuremmaksi.

Näin vertailu tehtiin

Vertailu on toteutettu seuraavin ehdoin:

  • Sinkku asuu vuokralla, eikä hänellä ole lapsia.
  • Avopari omistaa yhteisen 300 000 € arvoisen omakotitalon ja kiinteistön. Heillä ei ole lapsia.
  • Perhe omistaa yhteisen 300 000 € arvoisen omakotitalon ja kiinteistön. Lisäksi heillä on kaksi alaikäistä lasta.

Vertailun asuinkaupunkeina on käytetty Helsinkiä ja Maarianhaminaa. Kaikki vertailun henkilöt kuuluvat evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Verotuksen selvittämiseen on hyödynnetty vero.fi:n veroprosenttilaskuria ja laskelmissa on huomioitu myös eläke- ja työvakuutusmaksu.

Vertailussa ei ole huomioitu muita paikkakuntien välisiä eroja elinkustannuksissa, kuten matkustamista tai ruoan hintaa.

Sinkku

PerheBruttotulotRahaa verojen jälkeenSaatu säästö
Sinkku Suomessa30 000 €23 805 €
Sinkku Ahvenanmaalla30 000 €23 955 €150 €

Avopari

PerheBruttotulotRahaa verojen jälkeenKiinteistö- ja asuntoveroYhteensäSaatu säästö
Avopari Suomessa60 000 €47 610 €4 020 €43 590 €
Avopari Ahvenanmaalla60 000 €47 910 €3 000 €44 910 €1 320 €

Perhe

PerheBruttotulotRahaa verojen jälkeenLapsilisäKiinteistö- ja asuntoveroYhteensäSaatu säästö
Perhe Suomessa60 000 €47 610 €2 396 €4 020 €45 986 €
Perhe Ahvenanmaalla60 000 €47 910 €3 036 €3 000 €47 946 €1 959 €

Yhteenveto

Ahvenanmaalla asuva ei saa suurta rahallista etua, mikäli perheeseen ei kuulu lapsia tai omistuksessa ei ole kiinteistöjä tai tontteja. Jos perhe on sitä vastoin monilapsinen ja omistaa kiinteistöjä ja tontteja, erot ovat nopeasti jopa tuhansia euroja vuodessa. Esimerkiksi lapsilisän kohdalla kolmilapsinen ahvenanmaalainen perhe saisi yli 1 200 € enemmän lapsilisää vuosittain kuin manner-suomalainen perhe. 

Manner-suomalainen ei voi kuitenkaan tästä vain muuttaa Ahvenanmaalle, sillä muuttoa varten tarvitaan kotiseutuoikeus. Oikeuden saaminen ei välttämättä ole kovinkaan yksinkertaista, mikä vaikeuttaa merkittävästi muuttamista Ahvenanmaalle sen tarjoamien etujen perässä.

Sebastian Remes

Sebastian Remes

Sebastian Remes työskentelee VertaaEnsin.fi:llä, jossa hänen asiantuntija-alueina ovat autot ja liikkuminen, harrastukset, raha ja talous. Hänen intohimojaan ovat musiikki, viihde, urheilu ja sijoittaminen.

Tarjoukset