Maksatko laskut myöhässä? Lue 7 hyvää neuvoa parempaan taloudenhallintaan

|Posted by Maria Mankinen | Kaikki artikkelit, Vinkit
Tags: Laskut, Taloudenhallinta
Laskut myöhässä? Neuvoja parempaan taloudenhallintaan

Noin puolet suomalaisista maksaa laskuja myöhässä

Useimmissa tapauksissa kyse on onneksi vain lyhytaikaisesta unohduksesta. Satunnainen unohdus ei ole ongelma, eikä sekään, jos kerran joutuu siirtämään suuremman laskun eräpäivää. Vaikeudet alkavat, kun maksamattomia laskuja alkaa kertyä.

Valitettavasti maksuvaikeuksissa olevien määrä on ollut viime aikoina kasvussa

Yleisesti ottaen suomalaiset ovat kuitenkin tunnollisia ja maksavat laskut ajoissa. Varsinkin lainoihin liittyvät laskut maksetaan eräpäivään mennessä, mutta eräpäivä saattaa ylittyä esimerkiksi erilaisten kuukausisopimusten maksuissa.

Mitkä eräpäivät suomalaisilla ylittyvät?

Teimme näppärän taulukon, josta voit tarkistaa, mitä laskuja suomalaiset priorisoivat eniten. Tilasto on jaettu vuokralla ja omistusasunnossa asuvien kesken, sillä rahaa kuluu asumismuodosta riippuen hieman eri asioihin. Luvut on otettu Intrumin keräämästä vuoden 2020 kuluttajien maksutaparaportista, jonka voi ladata maksutta Intrumin sivuilla.

Vuokralla asuvien priorisoimat menotOmistusasujien priorisoimat menot
Vuokra (97 %)Vesi- ja sähkölaskut (84 %)
Vesi- ja sähkölaskut (79 %)Internet (67 %)
Internet (68 %)Terveydenhuolto (66 %)
Terveydenhuolto (58 %)Asuntolaina (63 %)
Verkkokauppaostokset (47 %)Luottokortit (58 %)

On erittäin tärkeää oppia pitämään huolta omasta taloudestaan ja olla tarkkana raha-asioiden kanssa. Luottoa tulee käyttää harkiten maksuvaikeuksien ja velkakierteen välttämiseksi. Joskus luoton ottaminen voi kuitenkin olla lähes välttämätöntä aiempien laskujen maksamiseksi, mikä selviää sekin Intrumin raportista. Raporttia varten vuonna 2020 haastatelluista suomalaisista 25 prosenttia oli ottanut lainaa laskujen maksamiseen.

Oman talouden hallinta on helpompaa, kunhan asioita suunnittelee hieman etukäteen ja harkitsee tarkkaan, mitä todella tarvitsee! Lue lainaoppaastamme lisää lainatermeistä sekä yleistä tietoa lainaamisesta.

Yksi parhaista neuvoista taloudenhallintaan on säästäminen. Ei siis kannata maksaa turhasta vaan valita tuotteita, jotka sopivat juuri sinun tarpeisiisi. Käytä hintavertailua apunasi, jos tarvitset lainaa:

Löydä sinulle sopiva laina Vertailussa markkinoiden kaikki lainat

Hintavertailustamme löytyy niin pankki- kuin vertaislainoja (esimerkiksi Fellow Finance) sekä kulutusluottoja aina 50 000 euroon saakka (esimerkiksi Santander). Jokaiselle siis jotakin.

7 neuvoa parempaan taloudenhallintaan:

  1. Osta vain sitä, mitä todella tarvitset. Harkitse kahdesti ennen kuin ostat.
  2. Kuluta vain sen verran kuin sinulla on varaa. Pidä kirjaa kuukausittaisista menoisa ja tuloista ja suunnittele rahan käyttöä.
  3. Säästä. Varaa rahaa laskuja varten, jotka tiedät saavasi lähiaikoina (vakuutuslaskut, remontit ja muut suuremmat menot).
  4. Maksa laskut aina eräpäivään mennessä, niin vältät viivästyskorkomaksut.
  5. Ota heti yhteyttä laskun lähettäjään, jos et pysty maksamaan laskua eräpäivään mennessä. Voit sopia maksusuunnitelmasta tai siirtää eräpäivää.
  6. Älä allekirjoita pitkäaikaisia sopimuksia, ennen kuin olet lukenut ja ymmärtänyt sopimusehdot täysin.
  7. Älä välttele ongelmia, vaan pyydä apua taloutesi hallintaan ja maksuongelmiin mahdollisimman nopeasti.

Lähde:

Intrum Justitia

Maria Mankinen

Maria Mankinen

VertaaEnsin.fi viestintä- ja markkinointivastaava. Maria on tarkka raha-asioissaan ja kiinnostunut säästövinkeistä.