6 vinkkiä varallisuuden kasvattamiseen

|Pihla Pietiläinen

Varallisuuden kasvattaminen

Tämän hetken nuoret aikuiset ovat monessa mielessä hankalammassa asemassa kuin edeltävät sukupolvet, sillä maailma – ja etenkin työelämä, ovat muuttuneet viime vuosikymmeninä huomattavasti. Tasoittaaksemme nuorten aikuisten tietä varallisuuden kasvattamiseen kokosimme kuusi vinkkiä, joiden avulla kuka tahansa voi alkaa huolehtia taloudellisesta tulevaisuudestaan.

Millaisia taloudellisia haasteita nuoret ikäluokat kohtaavat?

Joku saattaa nyt miettiä, miksi Y- ja Z-sukupolvet tarvitsevat erikseen vinkkejä varallisuuden kasvattamiseen. Syy on yksinkertainen; nuori sukupolvi kohtaa erilaisia haasteita kuin aiemmat sukupolvet. Esimerkiksi töiden automatisoituminen hankaloittaa nuorten asemaa työmarkkinoilla, sillä rutiininomaiset työt siirtyvät yhä enemmän robottien hoidettaviksi ja työelämässä pärjätäkseen pitää hallita monia erityistaitoja.

Toisekseen teollisuusmaissa väestönkasvu on hidastunut, mikä tarkoittaa sitä, että vähälukuisempien milleniaalien vastuulla tulee olemaan suurten ikäluokkien eläkkeiden maksaminen. Tämäkin asettaa omat haasteensa sekä yksilön että yhteiskunnan taloudelle.

Aloita varallisuuden kasvattaminen näillä vinkeillä

1. Kuluta vähemmän kuin tienaat

Tämä on yksi varallisuuden kasvattamisen kulmakivistä, vaikka neuvo onkin varsin kulunut ja tylsä. Olivatpa tulot kuinka suuret hyvänsä, ei varallisuus kartu, jos kaikki mitä tulee myös menee. Omaa kulutustaan voi opetella hallitsemaan esimerkiksi taloudenhallintaan tarkoitettujen mobiilisovellusten avulla, joissa voi laatia budjetteja ja seurata omaa rahankäyttöä.

Tärkein kulmakivi tämän neuvon noudattamisessa on seurata omaa kulutusta tarkasti ja pitää kiinni budjetista, vaikka rahaa tekisi mieli laittaa esimerkiksi ulkona syömiseen tai shoppailuun. Täysin askeettista elämää ei tietenkään tarvitse viettää, mutta omat tulot tulee huomioida rahankäytössä. Jos tuloja saa äkkiä enemmän vaikkapa palkankorotuksen seurauksena, voi myös kulutusta lisätä jonkin verran, mutta suurin osa lisätuloista kannattaa laittaa säästöön tai sijoituksiin.

Tutustu myös erityisesti opiskelijoille tarkoitettuihin säästövinkkeihimme.

2. Vältä lainoja – ellei kyse ole opiskelusta tai asunnosta

Lainaa kannattaa ottaa vain harkiten, sillä moni on pilannut taloutensa ja hankkinut maksuhäiriömerkinnän liian huolettomalla lainan ottamisella. Kaikki lainat eivät kuitenkaan ole automaattisesti paha asia, vaan esimerkiksi opintolaina on usein sijoitus omaan tulevaisuuteen, koulutukseen ja parempiin työmahdollisuuksiin.

Myös asuntolaina on poikkeus sääntöön, sillä se mahdollistaa oman asunnon hankinnan. Suurin osa suomalaisten varallisuudesta on edelleen kiinni asunnoissa, ja oma varallisuus kasvaa asunnon arvon noustessa etenkin pääkaupunkiseudulla ja isoissa kaupungeissa.

Vaikka pienemmältä paikkakunnalta hankittu asunto ei säilytä arvoaan samalla tavalla, voi se kuitenkin taata omistajalleen matalat asuinkustannukset ja maksaa näin itsensä takaisin, kun vuokraa ei tarvitse maksaa kuukaudesta toiseen. Asuntolaina on myös helpompi saada kuitattua nopeasti, jos unelmien asunto ei maksa puolta miljoonaa.

Jos lainaa kuitenkin tarvitsee johonkin muuhun tarpeeseen, on tärkeää muistaa vertailla lainojen kustannuksia ja suhteuttaa lainasumma ja laina-aika omiin tuloihin sopiviksi. Helpoiten lainojen vertailu onnistuu puolueettomassa vertailussamme.

3. Aseta tavoitteita ja priorisoi ne

Taloudellisten tavoitteiden asettaminen lisää motivaatiota säästämiseen ja varallisuuden kasvattamiseen. Aseta siis tavoitteita ja laadi suunnitelma niiden saavuttamiseen. Tavoitteita voi olla useita samanaikaisesti, mutta ne on hyvä asettaa tärkeysjärjestykseen. Aluksi kaikkien olisi hyvä säästää puskurirahasto pahan päivän varalle, jotta yllättäviä menoja ei aina automaattisesti tarvitse rahoittaa lainalla.

Kun puskurirahasto on kasassa, kannattaa alkaa miettiä, miten ylimääräisen rahan tahtoisi laittaa poikimaan. Vaihtoehtoja ovat mm. perinteinen säästötili, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen sekä asuntosijoittaminen. Kannattaa tutustua eri sijoitusmuotojen hyviin ja huonoihin puoliin ja valita omaan tilanteeseen sopivin vaihtoehto.

Säästötilien korot ovat yleensä hyvin matalat, joten niillä rahaa kannattaa säilyttää lähinnä puskurirahaston muodossa. Suora osakesijoittaminen taas voi olla melko riskialtista. Hyvä vaihtoehto voikin olla rahastoihin sijoittaminen, sillä näin varallisuus kasvaa hyvin todennäköisesti ainakin pitkällä aikavälillä.

Vertaile osakesäästötilit

4. Muista verosuunnittelu

Muista ottaa kaikki hyöty irti verovähennyksistä, sillä niitä hyödyntämällä voi säästää helposti satoja, ellei jopa tuhansia euroja vuodessa. Verovähennysten myötä säästyneet rahat kannattaa sijoittaa tai ainakin säästää.

5. Aloita ajoissa, säästä säännöllisesti

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa sijoittamista ja säästämistä, sillä myöhään on parempi kuin ei milloinkaan. Totuus kuitenkin on, että mitä aikaisemmin omasta taloudestaan alkaa huolehtia, sitä kauemmin korkoa korolle -ilmiöstä ehtii hyötyä. Ilmiön myötä jo kerrytetty varallisuus kasvattaa vuosi vuodelta enemmän varallisuutta, kun tienatut korot laitetaan takaisin kasvamaan korkoa.

Säästämistä ja sijoittamista kannattaa harrastaa säännöllisesti, ja ihannetilanteessa heti palkkapäivänä osa palkasta lähtee tililtä automaattisesti joko säästöön tai sijoitettavaksi. Vaikka ei pystyisikään säästämään kuin muutamia kymppejä kuussa, on sekin parempi kuin ei mitään, sillä pienistäkin summista kasvaa vuosien kuluessa kunnon säästöt.

6. Ole kärsivällinen

Varsinkin sijoittamisen kohdalla maltti on valttia. Sijoittaminen on pitkän tähtäimen puuhaa, ja voitot maksimoituvat vuosien kuluessa. Lyhyellä tähtäimellä sijoittamisesta syntyvät voitot ovat epävarmempia kuin pitkällä tähtäimellä, eikä sitä siksi kannata ajatella keinona kerryttää varallisuutta hetkessä. Sijoitukset kannattaa myös hajauttaa tuotto-odotusten maksimoimiseksi.

Varallisuuden kasvattaminen turvaa tulevaisuuden

Milleniaalien ja tätä nuorempien sukupolvien kohdalla puhutaan usein siitä, ettei nykyisenkaltainen eläkejärjestelmä välttämättä enää turvaa nykyisten nuorten aikuisten vanhoja päiviä. Tässä itää varmasti ainakin totuuden siemen, sillä huoltosuhteen heikentyessä eläkkeiden maksaminen käy pitkällä aikavälillä entistä vaikeammaksi. Kun me kaikki vielä elämme jatkuvasti vanhemmiksi, ei 30 vuoden vanhuuseläke valtion piikkiin kuulosta kovin todennäköiseltä.

Varallisuutta kannattaa siis lähteä kasvattamaan jo oman vanhuuden turvaksi. Esimerkiksi oma asunto tuo elämään pysyvyyttä ja vähentää viimeistään asuntolainan viimeisen lainaerän jälkeen asumiskustannuksiin uppoavaa rahaa. Sijoituksilla taas saa usein kasvatettua muuten säästötilillä lojuvaa rahasummaa, sillä vuosien kuluessa markkinat tyypillisesti nousevat ja hyvin hajautettu salkku lisää arvoaan ajoittaisista heittelyistä huolimatta.

Parhaimmillaan hyvin hoidetut raha-asiat voivat mahdollistaa taloudellisen riippumattomuuden jo ennen eläkeikää. Tee siis suunnitelma varallisuuden kasvattamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Lähde: Moneycrashers

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen työskentelee VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnin ja sisällöntuotannon parissa. Pihla on opiskellut valtiotieteitä ja tarkastelee rahoitusalaa mielellään yhteiskunnallisesta näkökulmasta.