6 vinkkiä varallisuuden kasvattamiseen

|Posted by Pauliina Laitinen | Kaikki artikkelit, Lainat, Luottokortit, Vinkit
Tags: säästövinkit, varallisuus

Varallisuuden kasvattaminenMilleniaalit (=vuosien 1980-2000 välillä syntyneet) ovat monessa mielessä hankalammassa asemassa kuin edeltävät sukupolvet, sillä maailma, ja etenkin työelämä, ovat muuttuneet viime vuosikymmeninä huomattavasti. Tasoittaaksemme milleniaalien tietä varallisuuden kasvattamiseen, kokosimme kuusi vinkkiä, joiden avulla nuoret voivat alkaa huolehtia taloudellisesta tulevaisuudestaan.

Mitä taloudellisia haasteita milleniaalit kohtaavat?

Joku saattaa nyt miettiä, miksi milleniaalit tarvitsevat erikseen vinkkejä varallisuuden kasvattamiseen. Syy on yksinkertainen; nuori sukupolvi kohtaa erilaisia haasteita kuin mitä aiemmat sukupolvet. Esimerkiksi töiden automatisoituminen hankaloittaa milleniaalien asemaa työmarkkinoilla, sillä rutiininomaiset työt siirtyvät yhä enemmän robottien hoidettaviksi, ja työelämässä pärjätäkseen pitää nykyään hallita monia erityistaitoja. Toisekseen teollisuusmaissa väestönkasvu on hidastunut, mikä tarkoittaa, että vähälukuisempien milleniaalien vastuulla tulee olemaan suurten ikäluokkien eläkkeiden maksaminen, mikä asettaa omat haasteensa sekä yksilön että yhteiskunnan taloudelle.

Vinkit varallisuuden kasvattamiseen

1. Kuluta vähemmän kuin tienaat
Tämä on yksi varallisuuden kasvattamisen kulmakivistä, vaikka neuvo onkin varsin kulunut ja tylsä. Olivatpa tulot kuinka suuret hyvänsä, ei varallisuus kartu, jos kaikki mitä tulee, myös menee. Omaa kulutustaan voi opetella hallitsemaan esimerkiksi taloudenhallintaan tarkoitettujen mobiilisovellusten avulla, joissa voi laatia budjetteja ja seurata omaa kulutusta.

Tutustu myös säästövinkkeihimme!
2. Vältä lainoja
Lainaa kannattaa ottaa vain harkiten, sillä moni on pilannut taloutensa ja hankkinut maksuhäiriömerkinnän liian huolettomalla lainan ottamisella. Kaikki lainat eivät kuitenkaan ole automaattisesti paha asia, vaan esimerkiksi opintolaina on usein sijoitus omaan tulevaisuuteen ja koulutukseen. Lainaa ottaessa on tärkeä muistaa vertailla lainojen kustannuksia ja suhteuttaa lainasumma ja laina-aika omiin tuloihin sopiviksi. Helpoiten lainojen vertailu onnistuu puolueettomassa vertailussamme!

Muista, että myös luottokortti voi olla vaihtoehto lainalle, jos äkillinen rahantarve yllättää. Vertaile luottokorttien hintoja vertailussamme:

3. Aseta tavoitteita ja priorisoi ne
Taloudellisten tavoitteiden asettaminen lisää motivaatiota säästämiseen ja varallisuuden kasvattamiseen. Aseta siis tavoitteita ja laadi suunnitelma niiden saavuttamiseen. Tavoitteita voi olla useita samanaikaisesti, mutta ne on hyvä asettaa tärkeysjärjestykseen. Aluksi kaikkien olisi hyvä säästää puskurirahasto pahan päivän varalle, jotta yllättäviä menoja ei aina automaattisesti tarvitse rahoittaa lainalla.
Kun puskurirahasto on kasassa, kannattaa alkaa miettiä, miten ylimääräisen rahan tahtoisi laittaa poikimaan. Vaihtoehtoja ovat mm. perinteinen säästötili, osakesijoittaminen, rahastosijoittaminen sekä asuntosijoittaminen. Kannattaa tutustua eri sijoitusmuotojen hyviin ja huonoihin puoliin ja valita omaan tilanteeseen sopivin vaihtoehto.

4. Muista verosuunnittelu
Muista ottaa kaikki hyöty irti verovähennyksistä, sillä niitä hyödyntämällä voi säästää helposti satoja, ellei jopa tuhansia euroja vuodessa. Verovähennysten myötä säästyneet rahat kannattaa sijoittaa tai ainakin säästää.

5. Aloita ajoissa, säästä säännöllisesti
Vaikka koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa sijoittamista ja säästämistä, totuus on, että mitä aikaisemmin omasta taloudestaan alkaa huolehtia, sitä kauemmin korkoa korolle -ilmiöstä ehtii hyötyä. Säästämistä ja sijoittamista kannattaa harrastaa säännöllisesti ja ihannetilanteessa palkkapäivänä osa palkasta lähtee tililtä automaattisesti joko säästöön tai sijoitettavaksi. Vaikka ei pystyisikään säästämään kuin muutamia kymppejä kuussa, on sekin parempi kuin ei mitään, ja pienistäkin summista kyllä kasvaa vuosien kuluessa kunnon säästöt.
6. Ole kärsivällinen
Varsinkin sijoittamisen tapauksessa maltti on valttia. Sijoittaminen on pitkän tähtäimen puuhaa, ja voitot maksimoituvat pitkällä aikahorisontilla. Lyhyellä tähtäimellä sijoittamisesta syntyvät voitot ovat epävarmempia kuin pitkällä tähtäimellä. Sijoitukset kannattaa myös hajauttaa tuotto-odotusten maksimoimiseksi.

Lähde: Moneycrashers

Hvad tænker du?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *