10 tapaa huijata itsensä säästämään

|Posted by | Kaikki artikkelit, Säästäminen
Tags: ,

10 tapaa säästää

Julkaisimme aikaisemmin selvityksen siitä kuinka kolmannes suomalaisista elää täysin ilman säästöjä. Onko säästäminen unohtunut kansanperinne? “Pienistä puroista syntyy suuri joki”, toteaa vanha sananlasku. Joskus kuitenkin tuntuu kuin olisi kävellyt aavikolla neljäkymmentä vuotta eikä mistään löydy niitä pieniä puroja.

Ihmismieli on helposti huijattavissa. Jos esimerkiksi kirjoitat post-it lapulle vessan peiliin: “Olet kaunis tänään”, päiväsi tulee saamaan positiivisen sysäyksen ja olet tutkitusti tyytyväisempi. Tässä siis kymmenen vinkkiä, joilla huijata itseään kerryttämään varallisuutta säästötilille.

On myös liian helppoa säästää joissain kuluissa ja käyttää säästöt huomaamattaan muihin menoihin. Pyri ottamaan kaikki kymmenen ohjetta samanaikaisesti käyttöön.

1. Piilota

Poissa silmistä, poissa mielestä. Perusta aluksi säästötili eri pankkiin kuin siihen, jossa hoidat päivittäiset raha-asiat. Sinun ei kuulu nähdä päivittäin säästötilisi saldoa, kun kirjaudut verkkopankkiin.

2. Automatisoi

Tahdonvoima on yliarvostettua. Automatisoi mahdollisimman paljon. Aseta esimerkiksi kuukausittainen automaattinen tilisiirto käyttötililtä säästötilille.

3. Nimeä se

Jos säästät varallisuutta esimerkiksi unelma-autoosi niin nimeä tili kyseisen auton mallin mukaan. Joskus sinulla tulee olemaan tilanne jolloin kirjaudut säästötilille ja pohdit tililtä nostamista. Tarkka mielikuva autosta voi toimia karkotteena heikkoina hetkinä.

Jos sinulla ei ole yhtä säästökohdetta, voit myös nimetä tilin esimerkiksi laajemmilla konsepteilla, joista et ole valmis täysin luovuttamaaan. Allekirjoittaneen erään säästötilin nimi on: “Viimeinen toivo vapaudesta”. En ole valmis luovuttamaan viimeisestä toivosta vapaudesta. Tilin alkuperäinen merkitys on jo hämärtynyt, mutta kerryttää yhä korkoa.

4. Käytä sovelluksia

Erilaisia säästämis- ja taloudenhallintasovelluksia löytyy useita. Yksi näistä on OP:n Pivo, jonka avulla voit nähdä mihin eri elämänalueisiin todellisuudessa käytät rahaa.

Jos ravintolat ja virkistäytyminen ovat aivan yliedustettuna, niin ehkä voit päivittäisessä elämässä nipistää ravintolakustannuksista ja tehdä eväät töihin muutaman kerran viikossa.

5. Lukitse pois

Joskus mielikuvat haaveiden kariutumisesta, tai tietämättömyys tilin saldosta eivät riitä. Tällöin pakko on paras motivaattori. Jos sinulla ei ole pääsyä rahaan, niin silloin yksinkertaisesti säästät kyseisen summan.

Tietenkin voit antaa rahaa luotetulle ihmiselle ja kieltää antamasta sinulle sitä takaisin, mutta korkohyötyä on hankala saada sovittua tällaisessa tilanteessa. ASP-tili on tähän tarkoitukseen toimiva ratkaisu.

Käytännössä jos haluat tililtä rahaa, joudut rikkomaan koko ASP-sopimuksen ja menetät korkoedun. Kun tili on ollut käytössä useampia vuosia, alkaa tilin rikkominen tuntua mahdottomalta ajatukselta.

6. Ostoedut säästöön

On erilaisia luottokortteja, joiden käytöstä tietyissä paikoissa palkitaan niin kutsutulla cashbackillä eli ostoedulla. Siirrä nämä ansaitut rahat suoraan säästöön. Tämä on myös pankin kautta automatisoitavissa.

7. Irtisanomiset säästöön

Aina, kun perut tai irtisanot jonkin tuotteen tai palvelun tilauksen, laita nämä kustannukset siirtymään automaattisesti säästötilillesi.

8. Säästä muut kuin palkka

Kaikenlaiset bonukset, veronpalautukset ja palautukset on hyvä laittaa suoraan myös säästöön.

9. Luo peli

Pelin luominen säästämisen ympärille voi tuntua lapselliselta ajatukselta ja sitä se onkin, mutta säästämisessä kaikkien rutiinien luominen on erittäin tärkeää. Voit vaikkapa laittaa jokaisen viiden euron setelin säästöön, joka päätyy lompakkoosi päivän päätteeksi.

10. Säästä palkankorotuksesi

Suomessa jokaisen alan työehtosopimukseen kuuluu aikaan sidottu palkankorotus riippuen työkokemuksestasi. Säästä tämä raha, koska olet ennenkin pärjännyt ilman sitä.

Otto Laitinen

Otto Laitinen

Otto Laitinen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointivastaava. Otto on valmistunut Turun yliopistosta pääaineenaan mediatutkimus. Hänen kiinnostuksen kohteitaan ovat fintech ja taloudellinen hyvinvointi. Otto kirjoittaa talousaiheista aktiivisesti eri julkaisualustoille, kuten Microsoft Network.

Hvad tænker du?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *